uoči skupštine

[VIDEO] Herman: Zagreb ne može stajati iza projekta Srebrnjak

11.07.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman poručio je u ponedjeljak da Grad Zagreb ne može stajati iza projekta translacijske medicine u Dječjoj bolnici Srebrnjak jer za to nema novca, pa će, kako stvari sada stoje, EU sredstva morati biti vraćena u blagajnu Europske komisije.

"Odobrena su ogromna sredstva, koja će morati biti vraćena u blagajnu Europske komisije. Zagreb nema financijska sredstva za to, pa će to biti još jedan u nizu upravljačkih poraza gradonačelnika Tomislava Tomaševića jer se projekt niti jednog centimetra nije maknuo sa svoga mjesta", rekao je Herman na konferencije za novinare Kluba HDZ-a i HSLS-a uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Herman kaže da će se vidjeti je li moguće "faziranje" projekta, ali ako se sredstva vrate u EU blagajnu onda neće od projekta biti ništa.

Na pitanje prihvaća li HDZ dio odgovornosti, jer je to sve krenulo u vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Herman je odgovorio - "naravno da ne".

HDZ je s državne razine učinio sve da taj projekt zaživi, odobrena su ogromna EU sredstva, a odgovornost lokalnih vlasti je nešto sasvim drugo.

Pustimo Bandića, Tomašević je nesposoban

"Pustimo Milana Bandića da počiva u miru, vrijeme je da se nakon godinu dana istini pogleda u oči i kaže kako je Tomašević nesposoban gradonačelnik", rekao je Herman.

Pozdravio je odluku Visokog upravnog suda o nezakonitosti izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, ustvrdivši kako je ta odluka spasila Tomaševića od "potpunog kolapsa zagrebačkog vrtićkoj sustava".

Konferencija HDZ-a i HSLS-a uoči predstojeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

"Gotovo 4000 djece ove godine je ostalo neupisano, a ako bi se tome pridodalo još 6000 djece koja bi se uslijed ukidanja mjere ubacila u vrtićki sustav, tada bi to bilo gotovo 10.000 djece bez mjesta u gradskim vrtićima", dodao je.  

Herman tvrdi da realizacija malih komunalnih aktivnosti nikada nije bila lošija, pa najveća gradska četvrt Sesvete u prvih šest mjeseci ima realizaciju svega dva posto onoga što se planiralo na početku godine.

Kaže da je najveći razlog neasfaltiranja cesta organizacijski kaos u Zagrebačkim cestama i to što novi direktor nije znao na vrijeme osigurati bitumen.

Raskinut je dugogodišnji ugovor s Inom, a sada se bitumen nabavlja po cijenama koje su 150 posto više od cijena po kojima se mogao nabaviti u veljači.