vremenska prognoza

Stigla je promjena vremena: Posvuda kiša, a za dvije regije izdano i posebno upozorenje

09.01.2023 u 07:09

Bionic
Reading

Hrvatsku očekuje u ponedjeljak pretežno oblačno s kišom moguće i obilnom, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, a lokalno je moguće i nevrijeme, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dodajući kako će u gorju navečer, uz zahladnjenje biti susnježice i snijega.

Umjeren, u gorju i jak južni i jugoistočni vjetar, krajem dana će okrenuti na prolazno jak sjeverac.

Na moru će puhati jako jugo, poslijepodne u okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu i buru.

Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavili su za ponedjeljak, 9. siječnja, narančasto upozorenje za gospićku i kninsku regiju, gdje su mjestimice moguće obilne kiše i bujične poplave, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Uz količine oborina 70-110 milimetara, očekuju se i olujni udari jugozapadnog vjetra u višim predjelima, s najjačim udarima vjetra 65-90 km/h.

Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže te prekid opskrbe energijom, komunikacijske mreže i opskrbe vodom.Očekuju se opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Savjetuje se, među ostalim, oprez zbog mogućih krhotina nošenih vjetrom.