UZAVRELI ODNOSI

Stieru servirali kranjske kobasice, u MVEP-u ponižena veleposlanica?

  • Autor: S. S./hina.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 15:43
  • Objavljeno 24.12.2016 u 15:05
Smiljana Knez

Smiljana Knez

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Politički odnosi između Slovenije i Hrvatske su trenutačno na niskoj razini, te obilježeni diplomatskim provokacijama, a dvije susjedne države koje su članice EU-a i NATO saveza nažalost više ne predstavljaju uzor za cijelu regiju kao nekada, ocjenjuje u subotu u komentaru mariborski list 'Večer', pozivajući se pri tome na mišljenja više političkih analitičara i blogera

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES) Zijad Bećirović kaže da je time razočaran, posebno događajima u proteklom tjednu.

'Svi, pa i najmoćnije države svijeta, očekivali su da će doći do konstruktivnijeg rješavanja sporova Ljubljane i Zagreba u smislu modela za sve sljednice bivše SFRJ, no to se nije dogodilo', kazao je Bećirović.

'Nažalost, Slovenija i Hrvatska više nikome nisu uzor, a u isto vrijeme bi obje željele veći utjecaj', dodao je, uz ocjenu da to primjećuje i međunarodna zajednica i da će najviše pažnje biti posvećeno presudi arbitražnog vijeća o rješenju graničnog spora jer o tome ovisi mir na Balkanu.

'Večer' navodi i analize nekoliko političkih analitičara, među njima međunarodnog političkog konzultanta, nekadašnjeg slovenskog veleposlanika u Beogradu, Boruta Šukljea, ali i ono publicista Dejana Steinbucha. Oni navodne 'diplomatske provokacije' koje su obilježile nedavno razdoblje analiziraju s različitih stajališta.

Šuklje kao argument svojoj tezi da Hrvatska pokazuje netaktičnost i aroganciju prema Sloveniji navodi javno nepotvrđeni slučaj s početkom proteklog tjedna prigodom boravka slovenskih članova mješovitog povjerenstva za malogranični promet SOPS u Zagrebu.

Ponižena slovenska delegacija

Šuklje, ali i neki dobro upućeni izvori, objavili su da se Hrvatska u tom slučaju nije držala ustaljene procedure određene protokolom, te da je ponizila slovensku delegaciju. Navodno su pred sastanak slovenska veleposlanica i članovi izaslanstva bili legitimirani prilikom ulaska u zgradu ministarstva vanjskih i europskih poslova, gdje su morali ostaviti dokumente, a nije im dana niti prilika da nakon sastanka održe konferenciju za novinare.

Šuklje smatra da je provokativni čin bio i potez kojim su slovenski službenici ministarstva vanjskih poslova u Ljubljani prije toga bili darovani bombonijerama 'Josipa Kraša' sa zemljovidom u kojemu je ucrtana granica sredine u Piranskom zaljevu, zbog čega su bombonijere vratili, te uz svoje dobre želje članovima hrvatskog veleposlanstva kao odgovor priložili i tekst arbitražnog sporazuma na engleskom koji Ljubljana smatra pravno važećim, dok Hrvatska drži da je on stvar prošlosti.

'Izrazita provokacija': Stieru u Ljubljani servirali kranjske kobasice i teran

Da su odnosi sa Zagrebom u lošoj fazi ocjenjuje i publicist Dejan Steinbuch koji u svom blogu navodi da je krivac za to i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojemu pripisuje iznimnu 'netaktičnost radi unutarpolitičkih potreba'.

Erjavec je, navodi Steinbuch, prigodom nedavnog prvog nastupnog posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Ljubljani sasvim mimo dobrih diplomatskih običaja tu priliku iskoristio da zaoštri odnose i eksponira osjetljiva bilateralna pitanja koja se prilikom 'susreta upoznavanja' ne postavljaju na stol.

Izrazita je provokacija, ocjenjuje Steinbuch, bila i to što je hrvatskom kolegi za ručak servirao 'kranjske kobasice i teran'.

Stručnjak za diplomatski protokol Boštjan Udovič kazao je naprotiv za 'Večer' da je takav Erjavčev odgovor na 'hrvatsku slatku provokaciju' bio primjerena i diplomatski odgovarajuća reakcija.

'Odnos Slovenije i Hrvatske bio je najbolji u vrijeme sklapanja arbitražnog sporazuma 2009., u doba tzv. osobne diplomacije kada su vlade vodili Jadranka Kosor Borut Pahor, a nakon toga su odnosi počeli nazadovati', kazao je Udovič za 'Večer'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!