PRVA SJEDNICA PLENKOVIĆEVE VLADE

Stier ide na konzultacije oko proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa

27.10.2016 u 09:06

Bionic
Reading

Nakon što je koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta pod ravnanjem premijera Tihomira Oreškovića u Banskim dvorima izdržala samo deset mjeseci, sutra prijepodne Vlada s Andrejem Plenkovićem održat će svoju prvu sjednicu. Plenković i njegovih 20 ministara mandat će započet setom odluka koje se tiču arhitekture nove Vlade

Tako će umjesto dosadašnjih stalnih radnih tijela Vlada imati pet Koordinacija koje će filtrirati sve prijedloge prije nego što postanu dio dnevnog reda sjednica.

Koordinaciju za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava vodit će Davor Ivo Stier, Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje Damir Krstičević, Koordinaciju za pravosuđe i upravu Ivan Kovačić, Koordinaciju za gospodarstvo i društvene djelatnosti Martina Dalić, a Goran Marić vodit će Koordinaciju za upravljanje državnom imovinom.

Šef Kadrovske komisije bit će premijer Andrej Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić na kraju sutrašnje sjednice Vlade održat će prezentaciju dugo očekivane porezne reforme.

Vlada Andreja Plenkovića već na svojoj prvoj sjednici poništit će odluku prošle Vlade prema kojoj su potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov postali štićene osobe II. kategorije. Odsad će štićene osobe druge kategorije u Vladi biti, kao i prije Oreškovićeve vlade, samo ministri obrane, unutarnjih, te vanjskih poslova.

Dakle, Martina Dalić i Ivan Kovačić neće biti štićene osobe II. kategorije samo zato što su potpredsjednici Vlade, a potpredsjednici Damir Krstičević i Davor Ivo Stier to će biti, ali zato što su ujedno i ministri obrane, odnosno vanjskih poslova.

Vlada će danas donijeti i odluku o započinjanju konzultacija s državama članicama EU-a i s Europskom komisijom vezano za 'zaštitu interesa RH u Jadranskom moru'.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje se da započne te konzultacije koje bi uključivale i mogućnost proglašenja i pune primjene Isključivog gospodarskog pojasa RH. Podsjetimo, proglašenje IGP-a bilo je jedno od sedam jamstava Mosta.