'NJU NITKO NE KONTROLIRA'

Štern objasnio zašto je Ina dala 500.000 kuna Vesni Balenović

31.07.2015 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otpustila je Vesnu Balenović s mjesta povjerenice za zviždače na Pantovčaku zbog 500.000 kuna koje je njezina udruga dobila od Ine, a nije ih 'prijavila' kada je dobivala posao. Mnogima se ta donacija učinila neobično visokom, pogotovo zbog činjenice da je Vesna Balenović pred sudom tužila tvrtku koja je donirala novac njezinoj udruzi

Je li 500.000 kuna donacije jednoj udruzi uobičajena svota koju Ina donira udrugama upitali smo tadašnjeg predsjednika NO Ine Davora Šterna, u kojeg neki upiru prstom kao čovjeka za čiji je račun Vesna Balenović 'pritiskala' Tomislava Dragičevića, nekadašnjeg čelnika Ine.

'Ja se donacije udruzi Zviždač iz 2011. ne sjećam precizno i ne znam pobrojati sve donacije koje je Ina dala. Činjenica je da je gospođa Balenović u to vrijeme očekivala da će se vratiti na svoje radno mjesto, postojala je dobra volja da se to napravi, ali ako se dobro sjećam, ona je izgubila na sudu pravo povratka i to se nije moglo realizirati', govori bivši predsjednik NO Ine.

'Onda smo u Ini, kao znak dobre volje i čin potpore cjelokupnom projektu zviždača odobrili tu donaciju'.

Na pitanje jesu li tako visoke donacije uobičajene, Štern odgovara da je Ina veliki donator i da je donacija udruzi kojoj je na čelu Vesna Balenović 'u okviru ostalih donacija koje je Ina davala'.

'Ne sjećam se je li ta svota bila određena kao jednokratna donacija, ili je bila raspoređena na dvije ili tri godine', pojašnjava Štern.

Na upit da komentira to što se po kuloarima govori kako je baš on 'preporučio' tu donaciju, ali iz drugih motiva – da Vesna Balenović ne napada njega, nego Tomislava Dragičevića, kaže da u tome nema istine.

'Gledajte, to su notorne gluposti. Istina, ona je napadala Dragičevića, ali u vrijeme kada je dobila donaciju Dragičević je već bio izvan Ine i više nije bilo nikakvog eventualnog motiva da se zbog toga to radi. Svjestan sam da je prije bilo insinuacija da sam ja nju koristio za obračun s Drgičevićem, ali morate znati jednu stvar – gospođa Vesna Balenović ne sluša nikog, a kamoli mene. Njom se ne može manipulirati, ona je takva kakva je. Odbijam bilo kakve insinuacije u tom smjeru. Ona nije bila moj 'instrument'. Ja bih bio jako moćan čovjek kad bi mogao nagovoriti Vesnu Balenović da djeluje u bilo kojem pravcu', odlučan je Štern.