BEZ KADROVSKOG SAVJETA

Šterc nakon sastanka s Plenkovićem: Neću biti ministar

17.10.2016 u 18:31

Bionic
Reading

Demograf Stjepan Šterc opovrgnuo je u ponedjeljak neke medijske spekulacije da će biti ministar za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te naveo da je s mandatarom vlade i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem razgovarao o problemima vezanim uz demografsku situaciju u Hrvatskoj

Šterc je novinarima ispred središnjice HDZ-a rekao da mandatarunije dao savjet koju osobu postaviti na to ministarsko mjesto, ali je u razgovoru istaknuo važnost rješavanja demografskih problema u Hrvatskoj.

'To je prevažna problematika za Hrvatsku. Ne može politički rješavati, već se mora rješavati sukladno znanstvenim istraživanjima, logici, zakonitostima i hrvatskim potrebama. To mora biti u temelju ukupnog razvoja zemlje ili ništa nećemo napraviti', naglasio je Šterc.

On je nedavno upozorio da se u Hrvatskoj na demografiju već dugo gleda kao na socijalnu kategoriju, koja nije bila previše važna dok nisu počele pristizati izbjeglice s Bliskog istoka.

Po njegovim riječima, Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je nakon svih ratova 20. stoljeća imala manje stanovnika nego prije njih.

'Samo nakon 2011. 'nestalo' je 150 tisuća ljudi i to prema našoj statistici', rekao je Šterc, uz opasku kako je taj gubitak vjerojatno i veći.