ZBOG IZBORNOG PORAZA

Steinbrueck napušta mjesto lidera SPD-a

28.09.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Peer Steinbruck, koji je predvodio njemačku Socijaldemokratsku partiju u izbornoj kampanji protiv kancelarke Angele Merkel, neće više biti lider te opozicijske stranke, priopćio je u petak izvor iz SPD-a

Steinbruck je na sastanku stranke najavio da će se povući sa svih svojih funkcija u stranci, nakon što je doživio uvjerljiv izborni poraz, prenio je France Presse.

Steinbruckova Socijaldemokratska partija, osvojila je na izborima u nedelju samo 26 posto glasova, dok je demokršćanima Angele Merkel pripalo 42 posto, prenosi Tanjug.

Njemački socijaldemokrati (SPD) okupili su se u petak navečer na mini kongresu u Berlinu kako bi raspravili o otvaranju pregovora s konzervativnom koalicijom Angele Merkel oko čega je stranka podijeljena.

Ulazak u veliku koaliciju s Merkel neki vide kao ponudu kojom najstarija njemačka politička stranka može samo izgubiti.

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi da se SPD priključi širokoj koalicijskoj vladi na čelu s Merkel, ali brojni članovi stranke ne žele da SPD bude manje vrijedan partner u savezu s ženom poznatom kao 'crnom udovica' njemačke politike.

Oni strahuju da bi njihova stranka mogla pasti ispod 20 posto do izbora 2017, što bi bio gubitak polovice birača u odnosu na 40,9 posto koliko su osvojili posljednjom velikom pobjedom 1998. godine pod vodstvom Gerharda Schroedera.

Također strahuju da bi radikalna Lijeva stranka, koja bi bila najjača opozicijska stranka u parlamentu, 'ukrala' lijeve birače SPD-a.