STATUTARNA KOMIsIJA

Dan D za pobunjene SDP-ovce: sjednica pomaknuta, upitan kvorum?

04.09.2018 u 14:49

Bionic
Reading

Sjednica Statutarne komisije SDP-a na kojoj će se odlučivati o četvorici pobunjenih članova održat će se u utorak u sjedištu stranke na Iblerovom trgu u 19 sati, a ne u 18 kako je ranije najavljeno, doznaje se iz SDP-a

Statutarna komisija SDP-a na sjednici bi trebala odgovoriti na žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Njima četvorici je, kao vođama pobune protiv predsjednika stranke, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, na što su se oni žalili.

U ponedjeljak je, samo dan uoči današnje sjednice Statutarne komisije, jedan od njezinih članova Hrvoje Nekić dao ostavku na članstvo u komisiji koju je podnio zbog, kako je ustvrdio, "kontinuiranih pritisaka od pojedinaca iz stranačkog vodstva koji traže, čak i zahtijevaju, da glasa za potvrđivanje suspenzija".

Nekić nije htio kazati tko radi pritisak na njega da potvrdi odluku Glavnog odbora SDP-a iz srpnja o suspenziji svih stranačkih dužnosti i članskih prava na dvije godine za četvoricu pobunjenika. Tek je napomenuo da je riječ o "pojedincima iz vrha" te da mu je to "potpuno neprihvatljivo".

  • +17
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik Statutarne komisije Zoran Bauer kratko je za Hinu potvrdio da je zaprimio Nekićevu ostavku, koju je uputio i Predsjedništvu i Tajništvu stranke. Kazao je da osobno nije bio izložen pritiscima zbog kojih je Nekić podnio ostavku te da će se sjednica svakako održati.

Kvorum za sjednicu neizvjestan

Međutim, mogao bi se pojaviti problem kvoruma. Naime, prije izmjene Statuta na Konvenciji u ožujku ove godine Statutarna komisija brojala je devet članova, a na Konvenciji je to tijelo prošireno na 15 članova. No, od izmjene Statuta, gotovo pola godine Glavni odbor SDP-a nije izabrao još šest novih članova kako propisuju nova unutarstranačka pravila.

Po novom Statutu, kvorum Statutarne komisije umjesto ranijih pet sada broji osam članova, a upravo ih toliko ukupno ima Komisija nakon Nekićeve ostavke.

  • +37
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

To znači, da bi se sjednica Statutarne komisije uopće mogla održati, mora se pojaviti svih osam članova.

Jedan od suspendiranih SDP-ovaca Peđa Grbin u utorak je izjavio kako odluka Komisije za njega neće promijeniti ništa, jer će i dalje biti zastupnik te će i dalje govoriti o problemima.

Što se tiče mogućih problema s kvorumom, Grbin je rekao kako smatra da bi bila katastrofa da se sjednica Komisije ne održi.

"Ovo je za SDP najbitnija odluka koju će donijeti u svom mandatu, ako za tu sjednicu ne možeš skupiti kvorum, onda to govori o razini nefunkcioniranja do koje je Davor Bernardić doveo SDP", rekao je Grbin za N1.