STATUTARNA KOMISIJA

Nova bura u SDP-u: Nekić podnio ostavku zbog pritiska iz vrha stranke

03.09.2018 u 14:14

Bionic
Reading

Hrvoje Nekić, član Statutarne komisije SDP-a podnio je neopozivu ostvaku na funkciju dan uoči sjednice na kojoj se trebaju razmatrati žalbe četvorice suspendiranih članova stranačkog Predsjedništva Peđe Grbina, Siniše Hajdaš Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića

'Od trenutka kada je sazvana sjednica Statutarne komisije na kojoj bi se trebalo odlučivati o sudbini kolega koje je suspendirao Glavni odbor stranke izložen sam kontinuiranim pritiscima od pojedinih kolega iz stranačkog vodstva koji od mene traže, čak i zahtijevaju da glasam za potvrđivanje tih suspenzija, što mi je potpuno neprihvatljivo', iznio je Hrvoje Nekić, javlja N1.

Nekić je član SDP-a od 2007., a u dosadašnjoj političkoj karijeri obnašao je razne dužnosti, od lokalnog nivoa pa do zastupnika u Hrvatskom saboru.

'Ne pada mi na pamet dopustiti da se netko sa mnom i mojim imenom poigra kako mu se hoće. Politika podjela stranke i pritisaka na članove tijela stranke da glasaju na ovaj ili onaj način mi je strana, jer ne pripada SDP-u već nekim drugim političkim opcijama protiv kojih sam se borio u čitavoj svojoj političkoj karijeri', ističe Nekić te dodaje kako je imajući navedeno u vidu, kao i činjenicu da je većini njegovih kolega u Statutarnoj komisiji ovakva 'politika pritisaka i političkih ucjena' postala normalna, a u njoj nema namjeru dalje sudjelovati, podnosi neopozivu ostavku na članstvo u njoj.

Četvorici suspendiranih članova SDP-ova Predsjedništva Glavni odbor stranke je sredinom srpnja izrekao sankciju privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, što im također priječi i da se kandidiraju na svakim budućim izborima u stranci u tom razdoblju. Na takvu su se odluku žalili, a u utorak će Statiutarna komisija raspravljati o njima.

  • +17
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Na novinarsko pitanje tko su kolege koji su vršili pritisak, Nekić je za N1 rekao kako je to stvar koju treba riješiti unutar stranke, no da je riječ o 'pojedincima iz vrha SDP-a'.

Statutarnu komisiju vodi pravnik Zoran Bauer, a potvrdi li ona odluku Glavnog odbora protiv četvorice 'pučista', u praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Hajdaš Dončić mogao bi ostati i bez funkcije potpredsjednika Hrvatskog sabora, piše N1.