razoran potres

Startalo intenzivnije rušenje oštećenih objekata na Banovini; na popisu i 14 obiteljskih kuća

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2021 16:55
  • Objavljeno 23.04.2021 u 16:55
Rušenje u Petrinji, ilustrativna fotografija

Rušenje u Petrinji, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Nakon što je na području Banovine dosad uklonjeno više od 40 građevina oštećenih u potresu, u petak je počelo uklanjanje još dvadesetak u potresu teško oštećenih objekata, među kojima 14 obiteljskih kuća, izvijestilo je o je Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Stožera, danas je započelo uklanjanje 19 objekata koji su teško oštećeni u potresu koji je pogodio područje Banovine.

Od toga broja, 14 je objekata u privatnom vlasništvu, a posrijedi su uglavnom obiteljske kuće na području Petrinje, Siska, Gline, Jasenovca, Majura i Kukuruzara za čije su temeljito ukljanjanje vlasnici prethodno dali pisanu izjavu o suglasnosti.

U tijeku je i postupak ishođenja suglasnosti za uklanjanje dodatnih 20 nekretnina. U međuvremenu je pripremljeno stotinjak elaborata o uklanjanju nekretnina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju opasnost.

Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 40 građevina koje su stradale uslijed razornoga potresa s kraja prošle godine i podrhtavanja tla slabije jakosti koji su za tim uslijedili.

Istodobno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaprimio je 4.915 zahtjeva za poslijepotresnu obnovu nekonstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama, poput dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova. U tijeku je izrada projekata tzv. nekonstrukcijske obnove, a predviđeno je da početkom svibnja započnu radovi na obnovi.

Ugovori za izradu projektne dokumentacije potpisani su za 1.060 kuća.

Dosad je 37 tvrtki iskazalo interes za izvođenje radova, a idućeg će tjedna biti potpisani prvi ugovori s izvoditeljima radova na obnovi nekonstrukcijskih elemenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!