Starinska salata od mini rajčica

Starinska salata od mini rajčica

05.08.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Starinska salata od mini rajčica

Savršeno ljetno predjelo s home madedresingom iliti po naški; domaćim preljevom! Svidjele su mi se mini rajčice na tržnici danas pa sam odabrala recept iz omiljene mi, već spominjane kuharice Nigelle Lawson: Zauvijek ljeto. A i, brat bratu, trebalo mi je neko predjelo za današnji ručak :P.

Dakle uvijek sam prezirala dresinge odnosno preljeve koje po salatama naročito vole stavljati Nijemci i Amerikanci. Nakon što sam probala ovaj, domaći, postalo mi je jasno i zašto. Svi su ti preljevi puni umjetnih aroma i kupovni! A nema u životu gore stvari od umjetnoga preljeva! Prvoklasni uništavač svježih salata raznoraznih!

Probajte ovu čaroliju pa ćete se uvjeriti da i salata s preljevom/dresingom može biti itekako ukusna!

za 6 osoba

500 g domaćih mini rajčica rasječenih na pola
1/4 žlice gorušice
1 vrhom puna žlica brašna
1 žličica šećera
sol i crni papar
250 ml punomasnog mlijeka
1 tučeno jaje
4 žlice jabučnog octa
1 žlica suncokretova ulja
vlasac ili zeleni dijelovi mladog luka

U posudi pomiješajte gorušicu, brašno i šećer sa žličicom soli i dosta mljevenog papra. Dodajte malo mlijeka i miješajte kako biste dobili glatku pastu. Stavite sve na slabu vatru, dodajte preostalo mlijeko i miješajte žičanom pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Nakon što ste ulili mlijeko dodajte tučeno jaje i ocat i nastavite miješati/tući dok se smjesa ne počne zgrušnjavati. Kad postane kremasta umiješajte ulje. Posudu u kojoj ste sve to činili umetnite u veću posudu koju ste prethodno napunili hladnom vodom. Nastavite miješati smjesu. Kad vam se učini dovoljno kremastom ostavite je da se ohladi.
Prepolovite rajčice, posložite na pladanj/tanjur i poprskajte ih u stilu Jasona Pollocka! Nemojte ih polijevati! Na kraju dodajte nasjeckani vlasac/zeleno od mladog luka.

Neočekivani raj za nepce - kaže tetka Nigella Lawson


Starinska salata od mini rajčica zahtjeva starinski stajling ;)


Ta daaaa!


Stilističke igre bez granica; drugi tanjur i cvijeće pomidorića iz vrta


I cvijeće i sve ;)


Stilistica hoće ići na moreee!!!  I taj će joj se san sutra ostvariti jupiii!!! ;)

I jedna ljetna stvar za ostvarenje snovaaa: