KAOS U SUSTAVU

Starije osobe u Vukovaru ostaju bez pomoći u kući

30.04.2014 u 17:44

Bionic
Reading

Program Pomoć u kući starijim osobama, koji se u Vukovarsko-srijemskoj županiji provodi od 2003. godine i u koji su bile uključene 23 jedinice lokalne samouprave s više od 3000 korisnika, prekinut je s današnjim danom, izvijestili su iz ureda vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića

'S današnjim danom Program se prekida te 3000 korisnika u našoj županiji ostaje bez usluga, a 226 osoba zaposlenih u Programu ostaju bez posla. Zakon o socijalnoj skrbi stupio je na snagu 1. siječnja 2014. godine te je istim predviđen novi redefinirani oblik provođenja programa u drugačijem obliku s redefiniranim pravima na socijalnu uslugu Pomoć u kući', navodi se.

Dodaje se kako su dosadašnji provoditelji Programa morali do današnjeg dana ishoditi licenciju sukladno Pravilniku o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga i upisa u Upisnik - evidenciju ustanova socijalne skrbi, što je i učinilo 15 provoditelja s područja Vukovarsko-srijemske županije te su upisani u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Međutim, s obzirom na to da 'svoj dio posla nisu odradili Centri za socijalnu skrb koji moraju korisnicima usluga pomoći u kući izdati rješenja', a za što im je, kako se navodi, potrebno najmanje mjesec dana, došlo je do prekida provedbe Programa 'Pomoć u kući', pojašnjavaju iz ureda župana ističući kako je Županija tražila produljenje Ugovora o suradnji za provedbu Programa od Ministarstva socijalne politike i mladih, ali joj nije odobren.

'Na ovaj način nije osiguran kontinuitet provođenja programa 'Pomoći u kući' te 30. travnja 2014. godine korisnici ostaju bez usluga, a zaposlenici Programa na ulici', stoji u priopćenju iz ureda vukovarsko-srijemskog župana.