SANDY POHARALA GRAD

Stanovnici Staten Islanda bijesni na gradonačelnika Bloomberga

02.11.2012 u 07:53

Bionic
Reading

Od njujorškog Staten Islanda do popularnih plaža u New Jerseyju, spasilačke službe i vlasti u petak su suočene sa sve više dokaza o razmjerima razorne i destruktivne snage oluje Sandy, koja se očituje i u sve većem broju žrtava i u porastu procjena materijalne štete

Broj mrtvih popeo se na 98. U gradu New Yorku pronađeno je 40 mrtvih, od čega pola na Staten Islandu, četvrti koja se nalazi u niskoj zoni preko puta njujorške luke i koju je pregazio vodeni val u ponedjeljak.

Među mrtvima na Staten Islandu su i dva brata, stara dvije i četiri godine, koje je bujica odnijela iz naručja njihove majke nakon što im se automobil zaglavio u vodenoj prepreci na cesti. Tijela su im pronađena u četvrtak, jedno pored drugog.

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i zamjenik ravnatelja federalne agencije za izvanredna stanja Richard Serino u petak će posjetiti Staten Island, čiji stanovnici bijesno tvrde da se taj dio New Yorka i njegove žrtve ignoriraju. Posebno su gnjevni na odluku gradonačelnika Michaela Bloomberga da se u nedjelju ipak održi njujorški maraton jer strahuju da će zbog njegove organizacije, a doći će 40 tisuća trkača, dio službi biti preusmjeren s pomaganja žrtvama.

U New Jerseyju čitave četvrti u naseljima uz obalu zbrisala je vodena bujica. U toj državi je 13 mrtvih. Gubici su jako emotivni i financijski.

'Ljudima nema ništa dragocjenije od njihovih domova. Tamo je obitelj, tamo je imovina, tamo su uspomene, tamo je osjećaj sigurnosti', kazao je kasno u četvrtak guverner te države Chris Christie.

Cijena oluje bit će zapanjujuća. Specijalizirana tvrtka za procjenu šteta Eqecat u četvrtak je objavila da će osigurani gubici biti 20 milijardi dolara, a ekonomski 50 milijardi, što je dvostruko više od prethodne procjene.

Po tome, Sandy je četvrta najskuplja katastrofa u SAD-u, nakon uragana Katrine 2005, napada 11. rujna 2001. i uragana Andrewa 1992. godine.

Do petka ujutro još je 4,5 milijuna potrošača u 15 saveznih država bilo bez struje.

U New Yorku je u četvrtak djelomično uspostavljen promet podzemnom željeznicom, a u petak Amtrak namjerava ponovo pokrenuti svoje željezničke linije istočnom obalom SAD-a. U saveznim državama New Yorku i New Jerseyju i dalje postoji veliki problemi u opskrbi gorivom, a na bezinskim crpkama čeka se satima.