prijetnja za zdravlje

Stanovnici Poznanovca izašli na prosvjed zbog otpadne plastike, podržao ih i krapinski župan

24.11.2023 u 17:16

Bionic
Reading

U Poznanovcu je u petak održan mirni prosvjed građana protiv odlaganja otpadne plastike u krugu bivše tvornice INKOP te nelegalnog gomilanja plastike i smeća, a prosvjedu je nazočio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Predsjednica Udruge žena Jana Jasna Ocvirek izjavila je da se već niz godina žele izboriti za čist zrak, vodu i zemlju u Poznanovcu, naselju u sastavu Općine Bedekovčina.

Rekla je da se spaljivanjem plastike po mjestu šire čestice otrovnih plinova, kao što su CO2 i dušični plinovi, što, dodala je, itekako utječe na zdravlje stanovništva.

"Primijetili smo da je posljednjih godina povećana incidencija zloćudnih bolesti. U nekoliko godina unazad, umrle su tri mlade žene od tumora na mozgu i trenutno jedna djevojka od 20 godina također ima dijagnosticiran tumor na mozgu. To nam je pokazatelj da moramo nešto poduzeti", istaknula je Ocvirek.

Darko Ban, načelnik Općine Bedekovčina rekao je kako su 2021. godine putem Upravnog suda uspjeli doći do poništenja dozvola za gospodarenje otpadom za dvije tvrtke koje se bave preradom i skupljanjem otpada - Plasto produkt i Recycle plastic.

"Nakon toga ništa se nije promijenilo, i dalje se skuplja i dovozi otpad u bivšu tvornicu Inkop gdje je Plasto produkt i nitko ništa ne poduzima", naglasio je načelnik Ban.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Bedekovčina i DVD-a Bedekovčina Željko Odak rekao je da bi trebalo izgraditi požarne puteve, organizirati čuvarsku službu i nadzor te je upozorio na hidrantsku mrežu.

"Godine 2012. radilo se o požaru jednog objekta bivše tvrtke Inkop Poznanovec, gdje je bilo skladište obuće i strojeva. Kada smo se priključili na hidrantsku mrežu, bila je suha i gasili smo vodom iz cisterni, a ne iz hidrantske mreže. Ne vjerujem da je sada bolje stanje", upozorio je Odak.

Prosvjed mještana Poznanovca podržao je i župan Kolar.

"Mi nemamo nadležnost da uđemo u tvrtku i da vidimo radi li tvrtka po dozvoli koju smo mi izdali. Ljudi govore da se plastika pali po noći, a inspekcija dolazi tijekom dana, a do tada se svi dokazi mogu sakriti", rekao je župan.