'NEMA NIKAKVE PRAVDE'

Stanovnici Lovasa ogorčeni poništenjem presude za ratni zločin

10.01.2014 u 19:49

Bionic
Reading

Odluku Žalbenoga suda u Beogradu kojom je ukinuta presuda po kojoj je prošle godine 14 pripadnika bivše JNA i paravojnih postrojba osuđeno na zatvorske kazne od četiri do 20 godina zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u Lovasu te je naloženo ponavljanje suđenja Lovašani ocjenjuju razočaravajućom i ponižavajućom i za žrtve i za preživjele svjedoke zločina počinjenih u tomu srijemskom mjestu 1991.

'Kada uzmemo u obzir sve te podatke o stradanju, ali i mučenja ljudi, žena i djece, ubijanje civila, na odluku da se ukine presuda i ponovi suđenje možemo samo izraziti ogorčenje i razočaranje', rekla je načelnica općine Lovasa Tanja Paša dodajući da su Lovašani bili razočarani i kada su bile izricane presude za zločin počinjen u njihovu mjestu jer smatraju da je 128 godina zatvora, na koliko su ukupno osuđena 14-orica optuženih za 70-ak žrtava, 'strašno malo'.

Po njezinim riječima, ponovno suđenje ponovno će traumatizirati preživjele svjedoke jer će morati opet prolaziti kroz ono kroz što su prošli, a upitno je i koliko će za biti motivirani za svjedočenje.

'Nije nemoguće da dio svjedoka sada i odustane. Osim toga, mnogi su od njih u starijoj dobi', rekao je Stjepan Milas, koji je u vrijeme izricanja presude u Beogradu prije godinu i pol bio načelnik Lovasa. Novo suđenje posebno će teško podnijeti Lovašani koji su preživjeli torture u okupiranom selu u jesen 1991. te obitelji ubijenih i poginulih, istaknuo je i dodao da su neki svjedoci u međuvremenu i umrli.

Lovašanin Jakov Peulić, koji je svjedočio u procesu koji se vodio u Beogradu, smatra kako ukidanje presude za zločine počinjene u Lovasu nije dobra vijest te da 'tu nema nikakve pravde' za to mjesto.

Po navodima optužnice sa suđenja u Beogradu, tijekom napada na Lovas 10. listopada 1991. u kućama i u dvorištima ubijena su 22 civila, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Optužene se teretilo da su 18. listopada 1991. natjerali 50-ak civila u minsko polje na ulazu u mjesto, pri čemu su poginula 22 Lovašana.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 26. lipnja 2012. osudilo je 14-oricu optuženih pripadnika JNA, paravojne postrojbe 'Dušan silni' i lokalne teritorijalne obrane na ukupno 128 godina zatvora zbog okrutnih zločina u Lovasu. Prvooptuženi u tom postupku bio je Ljuban Devetak, koji je osuđen na 20 godina zatvora.