dubrovačko-neretvanska županija

Alarmantno na jugu: 'Imamo sve veći broj reinfekcija, od 10 jedan je ponovno. Nitko nije siguran'

04.01.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Od ponedjeljka nastava u školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji će se odvijati po modelu ‘A’, poručio je u utorak na konferenciji za medije Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik SCZ Dubrovačko-neretvanske županije. Kako je rekao, osim toga Stožer ne razmišlja o pooštravanju preostalih epidemioloških mjera

'Činjenica je da smo se svi mi u proteklom razdoblju opustili, kako zbog blagdana tako i zbog činjenice kako pandemija i borba protiv nje traje već dvije godine, ono što je zaključak, a što će biti upućeno svim nadležnima, preporuka o otkazivanju svih velikih javnih događanja na njihovom području, a naravno sukladno odluci ako iz nekih razloga nije moguće otkazati događanja, moraju se obratiti HZJZ i tražiti suglasnost. Ponavljam, preporuka je odustajanje od organizacije većih javnih okupljanja', naglasio je Cebalo javlja Dulist.hr.

Više je od sto punktova za cijepljene bez najave, a cijepi se i putem ordinacija liječnika obiteljske medicine, istaknuo je Cebalo te još jednom pozvao sve one koji nisu da se cijepe, jer je to ‘pravi put za očuvanje života i zdravlja svih naših sugrađana’.

Na njega se nadovezao dr. Mato Lakić, ravnatelj HZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

'Naša 14-dnevna incidencija je gotovo 2 i pol tisuće. Posebno je loše na dubrovačkom području, zatim u Župi dubrovačkoj i Konavlima, slijedi Općina Lumbarda i dolina rijeke Neretve. Iako svaki tjedan dva puta šaljemo uzorke na sekvenciranje, dobivamo rezultate tek nakon 14 dana tako da nemamo podatke o omikronu što je velika vjerojatnost. Vjerojatno ćemo imati potvrdu u idućim danima. Novost je da je među novozaraženima sve veći broj reinfekcija. Ona se penje se preko 11 posto, dakle od 10 jedan je ponovno. Nitko nije siguran. Čak obolijevaju oni koji su koronavirus imali prije mjesec dana. Bolje prolaze cijepljeni što se tiče simptoma, hospitalizacije pa tako i smrti. Ono na što moram upozoriti i pozvati građana na razumijevanje je da mi imamo ograničen broj ljudi koji uzimaju uzorke, analiziraju ih i obavještavaju zaražene. Sustav je jako napregnut i dajemo sve od sebe', rekao je Lakić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ