PROSVJEDI NA GRANICI S MAKEDONIJOM

Stanje sve teže: u Grčkoj zarobljeno više od 20.000 izbjeglica

27.02.2016 u 18:57

Bionic
Reading

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 20.000 izbjeglica, a njihov broj se na graničnom prijelazu s Makedonijom alarmanto povećava, priopćilo je grčko ministarstvo

Kako prenose makedonski mediji, tranzitni centar Idomeni dostigao je svoj puni kapacitet i tu 4.000 izbjeglica čeka na ulazak u Makedoniju, dok ih se još oko 1.500 nalazi u obližnjem mjestu Polikastro na benzinskoj postaji.

Izbjeglice koje su stigle do granice s Makedonijom pored žičane ograde koja ih spriječava da pređu granicu, organiziraju prosvjede i traže od makedonske vlade da ih pusti da prođu, kako bi stigli do zemalja Europske unije.

U Makedoniji su, prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, dozvolu za ulazak jučer dobila 22 državljanina Sirije i Iraka.

Grčke vlasti izbjeglice i migrante smještaju u kampove u Ateni i Solunu, ali više tisuća ih ima i u kampovima i sportskim dvoranama u gradovima na putu prema sjeveru.

Mnogi od njih ignoriraju upute policije i idu pješke prema granici s Makedonijom.

Istovremeno na grčke otoke pristižu nove izbjeglice. Na Rodosu, Kastelorizu, Lerosu i Kosu nalaze se 482 izbjeglice, na Lezbosu njih 1.766 čeka da krene prema kopnu, dok se na Hiosu nalazi 498 izbeglica i migranata.