PROSVJED U ZAGREBU

Stanari u strahu od urušavanja nebodera

20.04.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Protiv gradnje deveterokatnice na Novoj cesti u Zagrebu u prosvjedovalo je stotinjak građana. Upozorili su da im je dosta vibracija u okolnim zgradama koje su građene prije više od 40 godina. Boje se urušavanja zbog potkopavanja temelja gradnjom dvije etaže ispod temelja postojećih dva nebodera

ZAGREB - Vibracije su izuzetno jake pa su stanari u panici i uplašeni. To je HTV-u potvrdila i stanarka koja živi na četvrtom katu susjedne osamnaesterokatnice.

Prosvjednici su upozorili kako se radovima dovode u pitanje životi i imovina stanara. Izvođač radova Zagrebgradnja nije osigurao moguće štete na okolnim zgradama te se uzpozorava kako je 'slučaj Kupska' u Zagrebu neugodno izvjestan.

Prosvjednici su prozvali i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Tvrde da je na tom mjestu obećao izgradnju dječjeg igrališta i parkirališta. No, gotov projekt je odbačen i grad se nagodio sa Zagrebgradnjom i Geoprojektom o zamjeni toga zemljišta za bezvrijedno zemljište u Vrbanima III za prilazne ceste. Time su grad Zagreb i građani oštećeni za više od 5 milijuna eura, tvrde prosvjednici.

Ljutiti stanari zatražili su poništenje štetne nagodbe o zamjeni zemljišta, gradnju obećanog i planiranog igrališta te smjenu i kažnjavanje odgovornih, kako tvrde, za ovaj kriminal.

Predstavnica stanara Nove ceste prozvala je Državno odvjetništvo i USKOK zbog nereagiranja na zamjenu zemljišta, izvještava HTV. Od Grada traži da osigura novac za eventualno urušavanje poput onog u Kupskoj ulici. Tvrdi da jednako kao i u Kupskoj ispod nebodera protječu podzemne vode.