privatni sektor

SSSH: Vlada je odgovorna za razvijanje sustava kolektivnog pregovaranja u cijelosti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 14:35
  • Objavljeno 22.05.2020 u 14:35
Mladen Novosel

Mladen Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

SSSH je u petak pozdravio Vladinu odluku o uspostavi Izvještajnog sustava za podršku procesima kolektivnog pregovaranja i praćenja učinaka primjene kolektivnih ugovora, ali i zatražio pravo uvida i za sindikat te da se taj sustav primijeni i na privatni, a ne samo javni sektor

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o uspostavi Izvještajnog sustava kao središnjeg poslovno-informacijskog sustav za provođenje analiza, simulacija te analitičku podršku namijenjenu dijelovima procesa kolektivnog pregovaranja koji utječu na rashode za zaposlene i praćenju financijskih i pravnih učinaka sklopljenih kolektivnih ugovora u državnim tijelima i javnim službama.

'Riječ je o hvale vrijednoj odluci, no u ovom obliku ona proizvodi dva problema. Naime, Vlada planira sustav razviti samo za kolektivne ugovore u javnoj upravi i javnim službama, što znači samo tamo gdje je Vlada u ulozi poslodavca, te pravo izravna uvida dodijeliti samo sebi', naglašava u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Prema odluci, u Izvještajni sustav bi izravan uvid u podatke za sva državna tijela i javne službe, uz Vladu, imala tri ministarstva - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave.

Projekt 'Unaprjeđenje sustava kolektivnog pregovaranja i praćenja kolektivnih ugovora' realizirat će se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali, a SSSH podsjeća da je odgovornost svake vlade unaprijediti sustav kolektivnog pregovaranja i pratiti učinak kolektivnih ugovora u cjelini - i u privatnom i u javnom sektoru.

Sindikat stoga naglašava da je neprimjereno javna sredstva koristiti samo u interesu Vlade, kao jedne strane u procesu kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, bez davanja ovlasti i drugoj zainteresiranoj strani – sindikatu.

SSSH podsjeća i da se u privatnom sektoru pregovara na dvije razine - na razini poslodavca te na razini udruge poslodavaca i da, sukladno tome, postoje kolektivni ugovori kod poslodavca (tzv. kućni KU) kao i na razini grane/djelatnosti koji odlukom ministra rada mogu biti prošireni na sve poslodavce u djelatnosti.

'Stoga je vrlo važno uspostaviti cjelovit sustav praćenja kako bi Hrvatska ubuduće mogla dati precizne odgovore koji se očekuju od uređenih zemalja, a ne procjene, poput pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorim te niz odgovora vezanih uz sadržaj kolektivnih ugovora i njihovih učinaka', naglašava Sindikat.

Ističe i da je posebno važno osvijestiti da je cjelovit sustav kolektivnih ugovora 'ključan preduvjet uspostavi cjelovite politike plaća, još jednog područja u kojem Hrvatska bilježi nepotreban deficit jer ga se lako može otkloniti'.

Zbog svega toga, SSSH očekuje dopunu Odluke tako da pravo uvida dobije i sindikat, 'jer je riječ o zajedničkom alatu razvijenom javnim sredstvima', a očekuje i da se, na odgovarajući način, uspostavi statističko praćenje i analitičko izvješćivanje o učincima primjene kolektivnih ugovora u cjelini.

Prema odluci Vlade, Izvještajni sustav trebao bi biti osposobljen za početak operativnog rada do 30. lipnja iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!