OČEKIVANA REAKCIJA

SSSH protiv poskupljenja grijanja i struje

30.04.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podupire energično i brzo reagiranje Vlade i inicijativu za razrješenjem Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERE) zbog davanja zelenog svjetla za poskupljenje grijanja za 13 posto, priopćio je danas SSSH

Sindikat također izražava zabrinutost jer se u javnosti sve više govori o poskupljenju struje, a i premijerka Jadranka Kosor najavila je tu mogućnost. Pritom se spominje poskupljenje od čak 17 posto.

Predlagati povećanje cijene struje za 17 posto u zemlji u kojoj 83.000 ljudi radi, a za svoj rad ne prima plaću, u kojoj dnevno 200 zaposlenih ostaje bez posla i radnoga mjesta i u kojoj 300.000 zaposlenih svojim radom zarađuje mjesečno manje od 3.000 kuna, nije samo socijalno neosjetljivo, nego i zastrašujuće, ocjenjuje SSSH.

Domaćinstva, čiji je kućni budžet već sada opterećen cijenama energenata, s najavljenim bi poskupljenjem morala plaćati 170 kuna više. A kome je u Hrvatskoj plaća ili mirovina porasla za 17 posto, pita SSSH.

Povećanje cijene struje opasan je generator daljnjeg kretanja cijena na tržištu i ne pridonosi oporavku gospodarstva, za što se Vlada predloženim mjerama zalaže, nego njegovom daljnjem slabljenju.

Naime, poskupljenje struje dodatno će smanjiti ionako sve slabiju kupovnu moć građana, a poslovanju HEP-a neće mnogo pomoći.

SSSH upozorava da dio domaćinstava ne može više izdržati novi udar cijena, a zbog nemogućnosti plaćanja režija i troškova neminovno će doći do ovrha.

Osim toga, dok je HEP monopolist i dok građani nemaju mogućnost izbora u kupovanju struje, a javni su svjedoci njegove rastrošnosti, SSSH neće pristati na njegova proizvoljna poskupljenja na račun ionako niskog životnog standarda građana, kaže se u priopćenju.