METEOROLOZI OTKRILI NAPRAVE

Srpski Watergate: Prisluškivani Dačić i Vučić

02.11.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Razmjere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji otkrio je nehotice Republički hidrometeorološki zavod Srbije, prenosi srpski Mondo. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić tvrde da imaju dokaze da je netko iz MUP-a Srbije naredio njihovo prisluškivanje

Istražujući stanje u kome se nalaze radarski sustavi za obranu od grada, RHMZ je na 16 kontroliranih objekata otkrio oko 430 antenskih i drugih komunikacijskih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla, prenosi srpski Mondo

Budući da radarski sustavi na cijelom teritoriju Srbije rade svaki za sebe i nisu povezani u jednu cjelinu, ali i da veliki problem predstavlja instalirana komunikacijska oprema na radarima, RHMZ je osnovao posebnu komisiju 2009. godine.

Zadatak te komisije bio je da provjeri instaliranu komunikacijsku opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ-a i objektu Zeleno brdo.

Prema zaključcima komisije, na većini objekata nisu pronađeni pisani tragovi o datumima montiranja, servisiranja i namjene većine svih pronađenih uređaja.

Na kontroliranih 16 objekata identificirano je više od 430 antenskih uređaja, kao i ostala komunikacijska oprema - primopredajne radiostanice, računarske mreže sa serverima, modeli i neidentificirani elektronski uređaji nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla, navodi list.


Pored legalno postavljenih antena MUP-a, BIA i Vojske Srbije, više od 300 antena je nelegalno postavljleno, odnosno nema dokaza da za to postoji pravna osnova. Jedan broj tih uređaja koji mogu služiti za prisluškivanje postavjen je odmah pored antene BIA i MUP-a, prenosi Mondo.

Ono što posebno zabrinjava jest da nitko ne zna odgovor na pitanje tko to može nelegalno postavljati antene i komunikacijsku opremu pored radara RHMZ. Zabrinjava i to što povodom ovog izveštaja komisije RHMZ nitko nije reagirao, pišu srspki mediji.

Inače, radari RHMZ-a prešli su nedavno u nadležnost MUP-a Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić tvrde da imaju dokaze da je netko iz MUP-a Srbije naredio njihovo prisluškivanje.

Ministar policije i premijer Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije.

List Danas je objavio da je državni vrh uvjeren da su pojedini biznismeni u sprezi s kriminalcima spremali državni udar.