OBAVJEŠTAJNI RAT

Srpski špijuni: Iznenadit ćemo Hrvate na sudu

09.03.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Prioritet srbijanskih obavještajaca su Kosovo i suradnja s Haškim sudom, kao i skupljanje dokumenata za protutužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Mnogi će se iznenaditi koliko su srbijanski obavještajci bili uspješni u srpsko-hrvatskom špijunskom ratu, kaže za beogradski Press aktivni visoki dužnosnik srbijanske tajne službe

Anonimnom izvoru Pressa smučile su se razne interpretacije oko 'špijunske afere Stanišić', te je odlučio otvoriti anonimnu dušu.

'Kada su Hrvati počeli s tim marketingom oko presretanja poziva, pomislili smo da se malo i mi malo hvalimo. Ali, to nije naša funkcija. Tko je tu imao više uspjeha, vidjet će se na međunarodnoj pozornici', tvrdi sugovornik.

Beograd, po njemu, ponovno postaje centar špijunskog djelovanja u regiji. Amerikance, kaže, najviše zanimaju Rusi, dok je Rusima najvažnije sve oko NATO-a. Najbolje organizirana strana služba u Srbiji je britanska, tvrdi visoki špijunski dužnosnik. Naglašava da su Rusi 'jaki' zbog svoje specifične škole, da jedino s Albancima nema nikakvih kontakata, dok Hrvati, kao i sve susjedne zemlje, najviše rovare po Srbiji jer imaju i najviše interesa.

'Najveća fama vlada oko CIA-e, ali mogu odgovorno reći da su oni ovdje najslabije organizirani. Jednostavno nemaju potrebe. Njihov princip je da sve rješavaju silom, tako da im u zemljama poput Srbije ne treba puno sofisticiranog obavještajnog rada', uvjeren je anonimac kojeg citira beogradski Press.

Ističe da su strane obavještajne službe u inferiornom položaju jer su na tuđem terenu. 'Ako me pitate koja je ovdje najbolja služba, onda je to srpska, naravno.' Srbima je važno da raskrinkaju špijunažu, da vide odakle cure informacije. Nakon toga s državnim vrhom donosi se odluka što dalje s 'provaljenim' špijunom - protjerivanje, vrbovanje za kontrašpijunažu ili iskorištavanje situacija 'kada naši naprave glupost u njihovim zemljama'.

Većina podataka nabavlja se za stotinjak eura, zbog čega su i informacije, primjerice one o Mladiću, loše. Najviše se plaćaju ozbiljne analize, čija cijena može doseći i do 15.000 eura.

'I mi plaćamo. Posebno dokumente o zločinima druge strane. Kupujemo, na primjer, snimke albanskih terorista, ali i razne dokumente iz ratova u bivšoj Jugoslaviji. Ali dobro, to ćete uskoro vidjeti', najavio je sugovornik Pressa.