SUSJEDI NA NOGAMA

Srpski mediji: Iza Haradinajeva puštanja stoji multimilijunaš Pacoli

13.01.2017 u 15:33

Bionic
Reading

Nakon što je francuski sud uz jamčevinu pustio bivšeg kosovskog premijera i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja na slobodu, srbijanska vlada započela je danas izvanrednu sjednicu tijekom koje bi kabinet srbijanskog premijera Aleksandra Vučića trebao zauzeti stav prema odluci suda koji je, prema pisanju srbijanskih medija, potplatio jedan od najbogatijih Albanaca u svijetu, Bedžet Pacoli

Kako javljaju srpski mediji, izvanredna sjednica vlade zakazana je zbog odluke suda u Colmaru prema kojoj je Haradinaj pušten iz pritvora, ali mu je zabranjeno napuštanje Francuske do odluke suda o srbijanskom zahtjevu za izručenjem.

Nakon izvanredne sjednice vlade očekuje se konferencija za novinare srbijanske ministrice pravosuđa Nele Kuburović i ravnatelja Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Đurića na kojoj će biti govora o zauzetim stavovima Beograda spram suda.

Prema pisanju beogradskog Blica, iza puštanja na slobodu bivšeg kosovskog premijera stoji multimilijunaš i bivši kosovski predsjednik Bedžet Pacoli

Blic ističe kako Pacoli plaća lobističke skupine koje bi trebale pritisnuti francuske političare, ali i da pokrenu medijsku kampanju u Haradinajevu korist.

Pacoli je, inače, bio vrlo uznemiren zbog Haradinajeva uhićenja te je putem društvenih mreža pozvao kosovsku vladu da pokaže ozbiljnost u odnosima sa Srbijom, ali je i znakovito nadodao kako je uvjeren da će Francuska 'raditi na oslobađanju Haradinaja'.

Haradinaj je pak zahvalio građanima na podršci koju je dobivao prethodnih dana i dodao da je više nego ikada uvjeren da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju.

'Dragi građani, prethodnih dana vaši glasovi i dostojanstvo sa svih krajeva svijeta učinili su me ponosnim. Sada sam više nego ikada uvjeren da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju', naveo je Haradinaj na svojoj facebook-stranici

Podsjetimo, francuski sud Haradinaja je pustio uz jamčevinu, oduzeo mu putovnicu i naložio da se dvaput tjedno javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Srbija je prije tri dana poslala Francuskoj zahtjev za izručenjem Haradinaja, a danas je proslijedila i nadopunu zahtjeva s pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži zbog zločina nad civilnim stanovništvom tijekom 1999. za koje mu se nije sudilo u Haagu.

Zbog novonastale situacije i odluke suda, reagirao je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić koji je izjavio da je odluka francuskog suda nagovještaj odbacivanja srbijanske optužnice te  da su članice EU-a dobile direktivu da srpsku optužnicu odbace.

'Smatram da je Unija takvu direktivu dala svim državama članicama. U takvim odnosima neće biti pravde za nevine srpske žrtve ratnih zločina koje su počinili Albanci', zaključio je Nikolić.