UBOJSTVA IZ 1999.

Srpski časnici i vojnici osuđeni zbog zločina nad Albancima

06.08.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Dva časnika i dva vojnika nekadašnje Vojske Jugoslavije osuđeni su u ponovljenom sudskom postupku zbog ubojstva dvojice albanskih civila kod sela Kushnin na Kosovu 1999. godine, objavio je u ponedjeljak Fond za humanitarno pravo (FHP)

Časnicima i vojnicima nekadašnje Vojske Jugoslavije, Zlatanu Mančiću i Radetu Radojeviću te Danilu Tešiću i Mišelu Seregiju sudsko vijeće višeg suda u Nišu izreklo je u petak osuđujuću presudu, čime su potvrđene zatvorske kazne koje im je izrekao nekadašnji vrhovni vojni sud od 22.svibnja 2003. godine, navodi se u priopćenju te beogradske nevladine udruge.

Po toj presudi Mančić je dobio 14 godina zatvora, Radojević devet, Tešić sedam i Seregi pet godina zatvora.

Okrivljeni nisu nazočili objavljivanju presude, a predsjednica sudskog vijeća nije pročitala obrazloženje presude smatrajući da "to nije potrebno jer okrivljeni nisu nazočni i da ne bi nepotrebno zamarala prisutne", stoji u priopćenju FHP-a.

Udruga podsjeća kako je prvo prvostupanjsko suđenje u ovom predmetu započelo 16. rujna 2002. godine pred vojnim sudom u Nišu te da su optuženi vojnici Tešić i Seregi na glavnom pretresu, kao i u istrazi, priznali da su po naređenju pretpostavljenih, časnika Mančića i Radojevića, ubili dvojicu albanskih civila u travnju 1999. godine na izlasku iz sela Kushnin na Kosovu.