STIŽU I ČESTITKE: OBAMA, MERKEL ...

Srpske izbjeglice iz Hrvatske pisale Milanoviću

23.12.2011 u 20:46

Bionic
Reading

Dok su novom hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću pristizale čestitke svjetskih državnika, poštom treba pristići i pismo predstavnika udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske, koji su u petak u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu predali otvoreno pismo Milanoviću, u kojemu od njega traže potporu u njihovim zahtjevima za povrat imovine i prava u Hrvatskoj

'Predstavnici udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske u petak su u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu predali otvoreno pismo novom predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću, u kojemu od njega traže potporu u njihovim zahtjevima za povrat imovine i prava u Hrvatskoj.

Koalicija udruga izbjeglih Srba u pismu također traži napredak u suđenjima za ratne zločine i rješavanje pitanja nestalih.

Ta Koalicija nedavno je izrazila žaljenje zbog odluke EU da potpiše pristupni ugovor s Hrvatskom, jer su tražili da Unija ne potpiše taj ugovor sve dok Hrvatska ne vrati njihova imovinska i stečena prava, promijeni pristup s u suđenjima za ratne zločine i riješi pitanje nestalih.

Nakon potpisivanja ugovora o pristupu Hrvatske EU 9. prosinca, Koalicija je ocijenila kako je zbog 'politike lažnog pomirenja Beograda i Zagreba' izostala potpora srbijanskog predsjednika, srbijanske vlade i predstavnika Srba u Hrvatskoj apelu koji je ta koalicija uputila Uniji.

Obama čestitao Milanoviću

'Američki predsjednik Barack Obama čestitao je novom hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću na uspjehu na nedavnim izborima u Hrvatskoj te na njegovom imenovanju za predsjednika hrvatske vlade, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu koje je istoga dana i uručilo čestitku.'

'Čestitam Vam na uspjehu na nedavnim izborima u Hrvatskoj i na Vašem imenovanju predsjednikom Vlade Republike Hrvatske', navodi se u čestitki.

'Sjedinjene Države i Hrvatska su bliski partneri u NATO-u. Obogaćeni smo širenjem suradnje na brojna pitanja od obostranog interesa, od promicanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi do pružanja pomoći u sigurnosti Afganistana. Siguran sam da će pod Vašim vodstvom naše partnerstvo i dalje jačati', ističe se u čestitki.

Također se navodi da kao članica NATO-a i kao sljedeća država članica Europske unije Hrvatska predstavlja pozitivan primjer puta prema euroatlantskim integracijama. 'Sjedinjene Države će i dalje podupirati vaša nastojanja dok budete odlučno kročili tim putem', stoji u čestitki.

I Merkel čestitala Milanoviću

U povodu današnjeg stupanja na dužnost nove vlade Republike Hrvatske, savezna kancelarka dr. Angela Merkel uputila je čestitke novom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. Novoj ministrici vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Vesni Pusić čestitke je uputio savezni ministar vanjskih poslova dr. Guido Westerwelle.

'Poštovani gospodine predsjedniče, srdačno Vam čestitam na izboru na dužnost predsjednika vlade. Stupate na dužnost u vrijeme kada Hrvatska ide prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Za to se Njemacka zalagala snažno. Nadamo se da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju uslijediti sredinom 2013. godine, kao što je planirano. Veselim se što ću zajedno s Vama dalje razvijati odlične odnose naših dviju zemalja, kako na bilateralnoj razini, tako i u europskom, te međunarodnom okviru. U ispunjenju Vaše odgovorne zadaće želim Vam uspjeh i sretnu ruku' navedeno je u čestitki dr. Angele Merkel, Savezne kancelarke Savezne Republike Njemačke.

AI poziva novu vladu da osigura pravdu žrtvama ratnih zločina

Amnesty International, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, u petak je nakon konstituiranja nove hrvatske vlade u svom priopćenju istaknula da nova hrvatska vlada mora osigurati pravdu za žrtve ratnih zločina.

Istraga protiv osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje moraju biti prioritet novoizabrane hrvatske vlade, istaknuo je u petak Amnesty International. 'Hrvatska se mora suočiti sa svojom prošlošću, kako bi mogla krenuti naprijed', rekla je Nicola Duckworth, direktorica Amnesty Internationala (AI) za Europu i Središnju Aziju.

'Članovi novoizabrane vlade moraju iskoristiti ovu priliku i ne ponavljati pogreške koje su činili njihovi prethodnici, nego provesti brze, temeljite, nepristrane i neovisne istrage i procesuirati ratne zločine'.

Usprkos postojanju javno dostupnih informacija, optužbe protiv pojedinih visoko pozicioniranih vojnih i političkih dužnosnika nisu istražene, tvrdi AI. 'Zbog neaktivnosti hrvatskih vlasti, žrtvama i njihovim obiteljima uskraćena su prava na istinu, pravdu i reparaciju. Većina počinitelja i dalje je na slobodi', rekla je Nicola Duckworth.

Iako je proteklih godina postignut određeni napredak u procesuiranju ratnih zločina, Amnesty International i dalje je zabrinut sporošću provođenja istraga. AI napominje da se u Hrvatskoj u prosjeku godišnje riješi samo 18 slučajeva vezanih uz ratne zločine te da, nastavi li se tim tempom, većina odgovornih nikada neće biti izvedena pred lice pravde.

Svjedocima još uvijek nije osigurana adekvatna zaštita, žrtve i dalje nemaju pravnog puta za traženje reparacije, a hrvatsko pravosuđe nastavlja primjenjivati Kazneni zakon iz 1992. godine za procesuiranje zločina počinjenih tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, usprkos ozbiljnim propustima u tom zakonu koji rezultiraju nekažnjivošću, ocjenjuje Amnesty International.

'Ukoliko Hrvatska uskoro ne riješi sve ove probleme, ostat će pitanje da li je Hrvatska ispunila svoje međunarodne obaveze koje se tiču ljudskih prava i ispoštivala pristupne kriterije koje je postavila EU', rekla je Nicola Duckworth.

Amnesty International u svom priopćenju poziva novu vladu da osigura 'adekvatna financijska sredstva i punu političku potporu za istrage i procesuiranje ratnih zločina, osigura da je zakonodavni okvir koji se koristi prilikom procesuiranja zločina usklađen s relevatnim međunarodnim standardima, osigura provođenje brze, temeljite, nepristrane i neovisne istrage navoda protiv visokopozicioniranih vojnih i političkih dužnosnika za zapovjednu odgovornost te osigura efikasnu zaštitu svjedoka i sustav potpore za sve svjedoke'.

'Vlasti bi morale privesti pravdi sve odgovorne za zastrašivanje, uznemiravanje te, u nekim slučajevima, ubijanje svjedoka, kako bi pokazale da takvi zločini neće biti tolerirani', priopćio je AI.

Amnesty International također poziva da se tijekom postupaka za ratne zločine pred domaćim sudovima koriste dokazi koje je prikupio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju te da se žrtvama silovanja i ostalih oblika seksualnog zlostavljanja počinjenih za vrijeme rata osigura pristup istini, pravdi i reparaciji, uključujući adekvatnu psihosocijalnu pomoć, ekonomsku pomoć te pristup zdravstvenoj zaštiti". 'Zločini počinjeni protiv ovih žrtava moraju biti priznati i procesuirani u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog i nacionalnog prava', napominje AI u svom priopćenju.

Agencije o zadacima pred novom hrvatskom vladom

Nova hrvatska vlada lijevog centra, potvrđena u petak u Hrvatskom saboru, imati će iznimno težak zadatak da izvede zemlju iz ozbiljne gospodarske krize kao i da izvrši posljednje pripreme pred pristupanje Europskoj uniji 2013., izvješćuju svjetske agencije.

'Hrvatska nije zemlja u kaosu, u malo je boljoj situaciji od nekih država EU, ali i u opasnoj situaciji i na prekretnici', poručio je u Saboru novi premijer Zoran Milanović čije riječi prenosi France Presse.

Reuters piše da je Milanovićv četverostranački blok okončao osmogodišnju vladavinu HDZ-a, iskoristivši bijes građana zbog korupcije u vladinim redovima i gospodarskog nazadovanja.

'Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko novac dati neće, a kada bi nam ga i dao pod uvjetima koji nam se otvaraju, mi ga ne bismo mogli vraćati', prenosi Reuters riječi novog šefa hrvatske vlade. Agencija također ističe da je dugoročni cilj nove vlade u Zagrebu reformirati preglomaznu državnu administraciju te privući ulagače za projekte na području energetike, infrastrukture i turizma.

Slovenska agencija STA prenosi riječi Zorana Milanovića da njegova vlada želi 'politiku bez korupcije i društvo bez korupcije', te poručuje da 'borba protiv korupcije nije cilj, nego prinudno sredstvo kojem pribjegavate u trenutku kada stvari izmaknu kontroli, kada je korupcija toliko jaka u društvu i politici da se protiv nje ne može nego golom silom'.

Cilj mu je, prenosi nadalje STA, uspostava 'jakih državnih institucija, neovisnih sudova i profesionalnog policijskog aparata'.

Srbijanska agencija Beta bavi se životopisom najmlađeg hrvatskog premijera koji je bio jedan od 'najboljih studenata generacije' na Pravnom fakultetu i koji je 90-ih radio u MVP-u i hrvatskoj misiji pri NATO-i u Bruxellesu kada je 'na vlasti bio HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom'. Beta podsjeća da je Milanović nakon smrti Ivice Račana u utrci za stranačkog predsjednika porazio iskusnije dužnosnike SDP-a. Agencija također prenosi da je tijekom rasprave u Saboru o novoj vladi, oporba, ponajprije HDZ, kritizirala vladinim program uz ocjenu da je riječ samo o 'popisu želja'.

Tanjug prenosi da su zastupnici sedmog saziva Hrvatskog sabora većinom glasova dali povjerenje vladi Kukuriku koalicije Zorana Milanovića, šefa Socijaldemokratske partije. Agencija također ističe da je Milanovićeva vlada najmlađa po godinama, i podsjeća da su 62-godišnji Radimir Čačić i Slavko Linić jedini koji imaju iskustvo u radu vlade Ivice Račana od 2000. do 2003.