REAKCIJE IZ BEOGRADA

Srpska javnost Papi najviše zamjera molitvu za Stepinca

Papa Benedikt XVI. Alojzije Stepinac molitva

Papa Benedikt XVI. Alojzije Stepinac molitva

Izvor: Pixsell / Autor: Dražen Bajtlar

Srbijanski mediji su, povodom Papinog posjeta Hrvatskoj, istaknuli njegovo zapažanje da je Alojzije Stepinac bio 'veliki kršćanin i humanist, koji je branio Srbe, Židove i Rome', što su građani u Srbiji kojima je posjet vatikanskog poglavara privukao pozornost - loše prihvatili, unatoč Papinim izjavama kojima je osudio ustaški režim u NDH

Mediji niti crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve nisu spekulirali hoće li izrečena poruka utjecati na odluku Srpske pravoslavne crkve da pozove Papu na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta.

Srpska pravoslavna crkva još nije odlučila hoće li pozvati Papu na proslavu koja će se 2013. održati u Nišu. Poznavatelji crkvenih prilika kažu da za sada ne postoji većinsko raspoloženje da se Papa pozove, iako bi pojedini crkveni velikodostojnici, među kojima i srbijanski Patrijarh Irinej, kako se vjeruje, željeli pozvati Benedikta XVI. u Srbiju. Spekulira se i da će na odluku Srpske crkve bitno utjecati poruke koje budu stizale od Ruske pravoslavne crkve.

Vjerski analitičar Mirko Đorđević ocijenio je prije nekoliko dana da je 'bjelodano jasno da se patrijarh Irinej decidirano opredijelio za taj posjet, koji bi u ovom trenutku više koristi donio srpskoj državi i Crkvi nego samome Papi'.

Prema njegovim ocjenama, krug oko razvlaštenog vladike SPC-a Artemija najžešći je u protivljenju posjetu Benedikta XVI.

Svoj otpor posjetu poglavara Rimske crkve ne kriju ni srpske desničarske organizacije, dio društvene elite, ali ni golem dio javnosti.

Sudeći, međutim, po komentarima na vijesti o Papinom posjetu, javnost nije raspoložena da Svetog oca vidi u Srbiji. U komentarima na forumima i internetskim portalima srbijanskih medija čitatelji Papi na teret stavljaju blagonaklon stav prema kardinalu Stepincu, za kojeg se u Srbiji vjeruje da je bio blizak ustaškim vlastima tijekom Drugog svjetskog rata. Stepincu se na teret stavlja i odgovornost za masovno pokrštavanje Srba u NDH.

U Srbiji je, također, prihvaćeno stanovište da je Vatikan tijekom moderne povijesti više puta otvoreno pomagao neprijatelje srpskog naroda, posebno tijekom Drugog svjetskog rata, te da je Rimska crkva imala značajan utjecaj na raspad Jugoslavije, koji nije prošao u korist Srbije.

Nacionalni mediji u Srbiji inače su prilično detaljno pratili Papin dvodnevni posjet Hrvatskoj. Pažnju medija privukao je i velik odaziv na zagrebačkom hipodromu, kao i izjave Benedikta XVI. kojima se zauzima za instituciju braka, kritizira 'slobodnije forme suživota' te osuđuje mentalitet potrošačkog društva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi