LORD DUNDEE

'Sretni smo što nismo proživjeli rat poput vas'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 18.04.2013 14:20
  • Objavljeno 18.06.2012 u 07:00
Šprem i lord Dundee

Šprem i lord Dundee

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Posjet Alexandra Scrymgeoura ili jednostavnije lorda Dundeeja, koji je predvodio izaslanstvo Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, iskoristili smo za kratak razgovor o posljednjim preprekama koje nam stoje na putu do članstva u EU, mogućoj ekonomskoj suradnji između dviju zemalja, kao i o stereotipima da je Velika Britanija uvijek glavna zapreka Hrvatskoj u ostvarivanju ciljeva na međunarodnoj pozornici

Spominjali ste Akcijski plan Vlade za monitoring, znate li što je u tom planu i kako ga vi vidite?
Ne, samo sam informiran da je poslan u Bruxelles i mislim da je vrlo nedavno i napisan. Uvjeren sam da je dobro sastavljen i da su ciljani datumi ispunjavanja obaveza do kraja rujna, što je odgovarajuće i ne bi smjelo biti prekršeno ni na jedan način.

Je li istina da je Velika Britanija kroz povijest bila najveća zapreka Hrvatskoj?
U Drugom svjetskom ratu u mojoj je zemlji postojalo neodobravanje - ne protiv Hrvatske, nego režima koji je podupirao Hitlerov režim. Od tada, a mogu vam dati samo moj vlastiti pogled i većine mojih kolega koje zanimaju događanja u Europi, iznimno poštujemo vašu zemlju. Mi se smatramo vrlo sretnima što tijekom naših života nije bilo svjetskih ratova bilo kakve vrste. Vi ste imali rat, prošli ste kroz njega na osobit i dojmljiv način. Sve ste izgradili, ali glavna stvar koju gradite i trebate još izgraditi su ljudska prava, stvaranjem civilnog društva. Kao rezultat svega mi smo vrlo sretni što ćete svima biti od koristi kao članica Europske unije. Tema dvaju sastanaka koje smo imali u Hrvatskom saboru bila je koliko se radujemo da što će Velika Britanija nastaviti surađivati s Hrvatskom na svim tim poljima.

Kako gledate na gospodarsku suradnju između dviju zemalja? Gdje ima mjesta za napredak?

Britanski poslovni ljudi vide prilike u zemljama poput vaše prate i spremni su za ulaganja i zajedničke projekte. Do sada se nije dovoljno toga dogodilo, ali možemo se radovati ulasku vaše zemlje u Europsku uniju, kada ćete više biti u fokusu ulagača iz velike Britanije.

Također, drago mi je spomenuti mali projekt između gradova Dundeeja i Zadra. Staromodni naziv bio bi gradovi prijatelji, ali bolje ime danas bi bilo gradska diplomacija, a to podrazumijeva želju obaju gradova da se stvari rade bolje nego što bismo ih inače sami radili. Ono što želimo napraviti od projekta grad-prijatelj jest suradnja na raznim područjima: na prvom mjestu je trgovina, zatim razmjena iskustava u obrazovanju, rješavanje socijalnih problema, što se već i događa. Ali vaše pitanje je bilo gdje leže mogućnosti za veću suradnju između Velike Britanije i Hrvatske. I ovo što vam ja govorim je jako mali primjer, ali naš stav je da se negdje mora početi. Nadam se da će se ta početna suradnja proširiti i na druga područja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi