OCJENA LEGENDE

Srđa Popović: Nikolić je stvarno neuračunljiv čovjek

04.06.2012 u 22:30

Bionic
Reading

Legendarni beogradski odvjetnik, intelektualac i politički disident Srđa Popović u razgovoru za agenciju Anadolija komentirao je najnovije ispade novog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića i tvrdnju da u Srebrenici nije počinjen genocid, rekavši da je Nikolić 'stvarno neuračunljiv čovjek'

'Naravno da je zabrinjavajuće i da je loše što je do tog došlo. Neprijatno jest. Ne utječe najbolje na odnose u regiji. Ali, Nikolić kao predsjednik Republike Srbije nema velike ovlasti. Ne može ni na koji način utjecati na politiku. Osim toga, bit će pod povećalom ovdje. Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića jako je osvetoljubivo raspoložena prema njemu. Osim toga, Nikolić je jako prevrtljiv i neozbiljan čovjek. On može danas reći jedno, sutra drugo. Ovisno o tome kome se želi udvarati', izjavio je Popović za agenciju Anadolija

Popović vjeruje da Nikolić kroz izjave kako u Srebrenici nije bilo genocida nastoji naći saveznika u predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, budući da s njim ima loše odnose. Dodik je, naime, podržavao Borisa Tadića.

'Ne mislim da je sve to veliki problem. On (Nikolić) je stvarno neuračunljiv čovjek. Točno je da je on predsjednik Republike, ali štetu može nanijeti samo na ovoj simboličkoj razini. Ne potcjenjujem ga, ali to bi bili uglavnom ovako glupe geste', kazao je Popović, inače odvjetnik obitelji pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Govoreći o novoj Vladi Srbije na čijem bi čelu trebao biti bivši predsjednik Boris Tadić, Popović ističe kako misli da će se 'nova vlada još dugo stvarati'.

'Ne vjerujem da će ići tako lako i brzo. Jer svi zatežu. Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, s obzirom na posljednje rezultate, ima velike apetite. Pregovara i sa DS-om i sa Srpskom naprednom strankom (SNS). Postoji veliki antagonizam između čelnika Liberalno-demokratske stranke (LDP) Čedomira Jovanovića i Dačića. Teško će biti njih složiti. Mislim da DS mora mnogo dati Dačiću da ovaj uđe u koaliciju s Jovanovićem', tvrdi Popović.

Nadalje, kazao je da je u Srbiji veoma loše primljena izjava Milorada Dodika da će se distancirati od nove srbijanske vlade u kojoj će biti Čedomir Jovanović.

'Tu izjavu svi su loše primili. Smatraju da je neshvatljivo da Dodik pokušava stvarati vladu u Srbiji iz druge države. Mislim da je on tu dosta izgubio. Svi negoduju. Inače, pojavljivanje Dodika uz Tadića naišlo je na kritike. Ljudi ne razumiju kakvu ulogu Dodik može igrati u Srbiji i što on to ovdje predstavlja', zaključuje Popović.