NIKOLIĆ ZA GUARDIAN

'Srbima na Kosovu prijeti genocid!'

30.07.2012 u 09:33

Bionic
Reading

Srbima na Kosovu prijeti genocid, izjavio je srpski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru za britanski Guardian, ne isključujući mogućnost podjele Kosova po etničkoj liniji

Guardian predstavlja Nikolića kao 'bivšeg ultranacionalista' koji je pobijedio na izborima u svibnju na umjerenijoj političkoj platformi.

U intervjuu za britanski dnevnik obznanio je namjeru da zauzme oštriji stav od svog prethodnika u pregovorima s kosovskim Srbima pod okriljem Bruxellesa, tvrdeći da su od Srbije traženi ustupci prilikom nastojanja da se spor riješi te će Beograd sada tražiti više ustupaka od Prištine.

'Na kakav je kompromis Priština do sada pristala? Ni na jedan. Svi razgovori vodili su se o onome što će Srbija prihvatiti. Srbija nije postavila nikakve uvjete', rekao je Nikolić. 'Ako se Srbija, korak po korak, stalno povlači unatrag, to nije kompromis. Nije kompromis ako Priština kaže da je njezina neovisnost priznata i da će realizirati svoju neovisnost na našem teritoriju.'

Srpska enklava oko sjeverne polovice podijeljenog grada Mitrovice odbija prihvatiti albansku vladu u Prištini, što je u fokusu napetosti od 2008, kada je Kosovo proglasilo neovisnost, podsjeća Guardian.

Nikolić kaže da bilo kakvi pokušaji nametanja prištinske vladavine mogu dovesti do egzodusa Srba.

'Što ako se Srbi isele? Tko će priznati rezultate takvog genocida? To je jedna od definicija genocida: kada istjerate 40.000 ljudi, bez obzira jesu li to žene, muškarci, (civili ili) vojnici, i kada promijenite etnički sastav teritorija. To je genocid', rekao je Nikolić.

'Postoji opasnost da će Priština biti spremna ići tako daleko. Jedina oružana snaga tamo, izuzev međunarodne zajednice, jest albanska. Uvjeren sam da se ne bi protivili odmah to napraviti', izjavio je Nikolić, dodajući da su snage NATO-a jedino što sprečava takvu akciju.

Nikolić je ujedno pozvao kosovsku predsjednicu Atifetu Jahjagu da prizna da nikada neće vladati u sjevernoj Mitrovici. Upitan podrazumijeva li to podjelu Kosova, Nikolić je odgovorio: 'Ne znam, jer da ste mi prije 20 godina rekli da neće biti Jugoslavije, ne bih vam povjerovao. Da ste mi rekli da će se Srbija i Crna Gora razići, također bi vam rekao da je to nemoguće. Rekao bih i da se Njemačka nikada neće ujediniti, ali život nam donosi iznenađenja. Ne mogu voditi politiku zamišljajući stvari.'