JELKO KACIN:

Srbiji treba moderan građanski ustav

23.09.2012 u 18:02

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da Srbiji treba moderan ustav koji će omogućiti lokalnim zajednicama preuzimanje odgovornost za brži regionalni razvoj, objavili su u nedjelju srbijanski mediji

“Srbiji je potreban moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definirati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”, rekao je Kacin u intervjuu novosadskom Dnevniku čije izvode prenose elektronički mediji u Beogradu.

Kacin je istaknuo da je vojvođansko pitanje otvoreno “još od kad je ukinuta autonomija 1989.”, ocijenivši kako će tako i ostati sve “dok se ne osigura adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine”.

Kacin vjeruje i da će Vojvodina iskoristiti dio iznosa od 1,5 milijardu eura koliko će Srbiji od 2014. do 2020. biti na raspolaganju iz pristupnih fondova EU-a.

Usvajanjem Statuta Vojvodine, ocijenio je Kacin, “stvari su se napokon počele pomjerati s mjesta, ali treba još mnogo toga uraditi”.

Komentirajući osporavanje Parade ponosa, za kojim su minulih dana posegnuli i neki zastupnici parlamenta Srbije, Kacin se nada da će Parada ipak biti održana u listopadu u Beogradu, a očekuje da se u tom slučaju koloni priključe europski i srbijanski dužnosnici.

On je sugerirao kako je bitno da li će srbijanska vlada osigurati temeljna građanska prava i mir na ulicama Beograda i izrazio nadu da “država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine”, kad je tadašnji ministar policije, a danas premijer, Ivica Dačić zabranio taj skup, pravdajući odluku sigurnosnim razlozima.

“Ako bude Parade, očekujem da joj se, pored članova vlada država članica EU-a i zastupnika Europskog parlamenta, među kojima ću biti i ja, priključe i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji”, rekao je Kacin novosadskom Dnevniku.