ne miruju

Srbijanska oporba poziva na novi prosvjed zbog izbornih nepravilnosti

19.12.2023 u 15:50

Bionic
Reading

Srbijanska oporba u utorak navečer poziva na novi prosvjed zbog nepravilnosti na izborima održanima u nedjelju na kojima je stranka predsjednika Aleksandra Vučića ponovno ostvarila premoćnu pobjedu.

Miroslav Aleksić, nositelj izborne liste „Srbija protiv nasilja”, druge po dobivenim glasovima u nedjelju, pozvao je „oporbene stranke, civilno društvo i građane općenito” da se priključe prosvjedima kojima se traži poništavanje rezultata izbora.

Srbija je u nedjelju glasala na parlamentarnim i lokalnim izborima u desetak gradova, uključujući Beograd.

Na nacionalnoj razini prema službenim rezultatima Vučićeva Srpska napredna stranka ima 46,7 posto, a Srbija protiv nasilja 23,5 posto. U prijestolnici je SNS u prednosti s 44,5 u odnosu na SPN s 38,18 posto glasova.

Oporba optužuje vlasti za izbornu prijevaru, uključujući ubacivanje listića i glasanje onih koji ne žive u Beogradu, a u grad stigli autobusima na dan glasanja . Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u ponedjeljak ispred izborne komisije (RIK) kako bi zatražili poništenje rezultata lokalnih izbora.

Tvrdnje o izbornim nepravilnostima u preliminarnom izvješću potvrđuju i OESS, Europski parlament i Vijeće Europe koji govore o „kupovini glasova” i „punjenju glasačkih kutija”.

Vodstvo SPN-a optužuje i državne medije da nisu prenijeli informaciju o prosvjedima.

  • +27
Prosvjed srbijanske oporbe Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Marinka Tepić, koja je kao i Aleksić započela štrajk glađu, tvrdi da dvije trećine građana Srbije uopće ne znaju što se događa.  

Nastupi Aleksandra Vučića su tijekom predizborne kampanje zauzeli oko 40 posto vremena vijesti na nacionalnim kanalima, pokazalo je istraživanje Ureda za društvena istraživanja (BIRODI).