tportal analiza

Vučić zacementirao vlast: Što će se dogoditi u Srbiji, a što u susjedstvu

18.12.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Prema posljednjim rezultatima, Vučićeva Srpska narodna stranka uvjerljiv je pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji. Time je Vučić zacementirao svoju vlast, no pitanje je hoće li se išta promijeniti u njegovoj politici unutar same Srbije, ali i prema Europi i susjedima

Prema posljednjim informacijama (10 sati), Srpska napredna stranka pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima s 46,84 posto glasova (1.667.801), a oporbena proeuropska koalicija 'Srbija protiv nasilja' osvojila je 23,38 posto.

I dok Vučić tvrdi da se radi o apsolutnoj pobjedi, nositelj liste proeuropske koalicije 'Srbija protiv nasilja' Miroslav Aleksić izjavio je da se u nedjelju svjedočilo 'neviđenom izbornom nasilju'. Oporba je već najavila prosvjed za večeras, a vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za tportal daje do znanja da bi trzavice mogle obilježiti sljedeće dane.

'Ako se vlast ponavlja, radi se o stabilnom momentu, međutim zbog događaja poput onih u beogradskoj Areni i dovođenja glasača iz Republike Srpske, to unosi fazu nestabilnosti između opozicije i vlasti te zapravo paše Vučiću i njegovoj političkoj eliti jer je upravo ta nestabilnost nešto što on stalno koristi kao razlog zbog kojeg ne može povući određene političke poteze i zašto i dalje sjedi na dva stolca. Mislim da je posve jasno da, kao i neki drugi problematični čelnici, čeka američke izbore i mogućnost da se time promijeni pozicija Srbije i međunarodni odnosi. To je posve jasno, a jedini koji je to otvoreno rekao je Milorad Dodik', smatra Avdagić.

Srbiji su i prije izbora stizala upozorenja iz Europske unije da se uskladi s politikom EU-a želi li postati dio te zajednice. Odnosilo se to posebice po pitanju europske politike prema Ukrajini i Rusiji.

Odnos prema EU

Ne trebamo biti optimistični da će se išta promijeniti u odnosu Srbije prema EU, naglašava Avdagić. 'Očigledno je da Aleksandar Vučić ne želi ubrzati taj europski put niti želi raditi bilo kakve kompromise. Status quo ostaje, ništa se neće mijenjati. On će imati sada vjerojatno aktivniju oporbu koja će žestoko pokušati rušiti izbore zbog afere 'beogradska Arena', no neće im to sigurno kratkoročno dopustiti, a ne treba misliti da neće raspisati još jedne izvanredne izbore, možda koncem sljedeće godine. Time on stalno drži napetim tu kompletnu srbijansku političku scenu i ako vidi da mu je to oportuno te da organizacijom i medijskom manipulacijom može trijumfirati na izborima, on će ih ponavljati. To je posve jasan modus operandi koji on ima otkada se domogao vlasti u Srbiji', poručuje Avdagić.

  • +18
Aleksandar Vučić u kampanji Izvor: Profimedia / Autor: Marko Metlas / imago stock&people / Profimedia

Promjene, napominje naš sugovornik, ne treba očekivati ni u odnosima prema Kosovu, pa ni prema Hrvatskoj. 'Ništa se ne mijenja. Vučić stalno igra na te toplo-hladne varijante. Ne treba očekivati da će doći do stabilizacije. Previše je prilika prokockao i očito je da on ne želi stabilizirati, smiriti odnose s bilo kojom zemljom s kojom ima napete odnose. Status quo, sve ostaje jednako. Doslovno se ništa nije promijenilo', zaključuje Avdagić.