razni načini prevare

Na izborima u Srbiji mnoge nepravilnosti, za muljaže se koristi 'bugarski vlak'

17.12.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Srbija danas bira parlament i lokalnu vlast, a do 9 sati je, prema procjeni CeSID/IPSOS-a, na izbore izašlo 5,2 posto birača, što je neznatno više nego prošle godine kada je izašlo 5,1 posto

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) je izvijestio da je uočeno više od 50 različitih nepravilnosti. Zabilježeno je da članovi biračkih odbora na velikom broju biračkih mesta nisu poštovali proceduru, zatim da birači nisu označeni sprejem na nekoliko biračkih mesta u Čačku i Trsteniku, kao i da nije utvrđen identitet birača prije glasanja.

Uočene su i nepravilnosti kod kontrolnog listića, na nekoliko biračkih mjesta listići su ubacivani u pogrešne kutije, a na nekoliko biračkih mjesta uočene su i greške u potpisivanju izvoda iz popisa birača. Na dva biračka mesta iz uzorka zabilježen je pokušaj utjecaja na birače, povreda tajnosti glasanja - fotografiranjem ili snimanjem u Grockoj, Novom Beogradu, Zemunu i Novom Sadu, kao i manji incidenti zbog kojih je glasanje nakratko prekinuto. Promatrači CeSID-a na nekoliko su mjesta imali problema s ulaskom na biračka mjesta zbog neslaganja članova biračkog odbora s popisom promatrača, a na nekoliko biračkih mjesta uočene su situacije obiteljskog glasovanja, prenosi RTS.

  • +6
Glasanje na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Kao i pred svake izbore, i ove se godine govori o popularnoj tehnici izborne krađe zvanoj "bugarski vlak". To je jedan od načina na koji politička stranka može zlouporabiti biračko pravo građana i "namjestiti" rezultate u svoju korist. Metoda djeluje tako što "lokomotiva", odnosno osoba koja je bliska izbornoj organizaciji ili na neki način posjeduje prazan glasački listić, popuni listić izvan biračkog mjesta i daje ga sljedećem biraču, odnosno "vagonu". Glasački listić, koji je ispunjen za podršku određenoj stranci, birač ubacuje u kutiju, a njegov nepopunjeni listić odnosi se "lokomotivi", koja ga ponovno ispunjava i daje sljedećem "vagonu" koji ponavlja procedura. Ovaj postupak se ponavlja sve dok ima "vagona" koji će unositi već popunjene listiće. Birači to čine uglavnom za novčanu naknadu ili zbog ucjene, prenosi Danas.rs.

Glasanje na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages

Tehnika izborne manipulacije, koja se već godinama primjećuje na izborima u Srbiji i regiji, navodno je dobila ime po izbornoj krađi u Bugarskoj na izborima 2009. U Kraljevu na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Svetozar Marković" predstavnici opozicije su prekinuli "bugarski vlak" koji je organizirala vladajuća stranka. Njihovi glasači su na ulazu dobijali popunjeni glasački listić, a vraćali prazan, rekli su članovi odbora za Nova.rs.

  • +11
Aleksandar Vučić glasao na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL