NIKOLIĆ ZA KONSENZUS

Srbijanska oporba neće podržati platformu za Kosovo

20.12.2012 u 21:56

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u četvrtak je čelnicima parlamentarnih oporbenih stranaka predstavio platformu za pregovore s Prištinom i ocijenio da je Kosovo 'povijesno pitanje o kojem treba postići najširi mogući konsenzus'

'Platforma za pregovore se prije svega temelji na očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srbije, srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, kao i srpskih crkava i manastira', priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da 'platforma nije Sveto pismo' i da su u tijeku razgovori koji trebaju pridonijeti najboljem rješenju za Kosovo.

Vođe oporbe različito su komentirale taj dokument. Čelnik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocijenio je platformu o Kosovu kao 'populističku' i 'nerealnu' i ukazao da taj dokument predviđa i prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi, kako je ocijenio, Srbiju samo dodatno udaljilo od eurointegracija.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ustvrdio je da u platformi 'ostaje nejasno hoće li autonomija Srba biti u okviru Kosova kao srpske pokrajine ili kao nezavisne države'. Koštunica drži da je iznimno važno 'jasno definirati ustavno-pravnu vezu Kosova i Srbije i poštovanje sporazuma Beograda i Prištine'.

Vođa Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da LDP 'teško može poduprijeti' platformu za Kosovo u obliku u kom je predstavljena. Jovanović je naglasio da je i dalje najbolje rješenje za Srbe sa Kosova plan finskog diplomata Marttija Ahtisaarija, a da pitanje priznavanja neovisnosti treba ostaviti za neka druga vremena.


Predsjednik Srbije s platformom će u petak upoznati predstavnike Srba s Kosova, a ranije ovog tjedna dokument je predstavio veleposlanicima zemalja EU, Kine i Rusije.

Beograd u platformi, među ostalim, za sjever Kosova nudi stvaranje Autonomne zajednice srpskih općina, te drugih općina sa srpskom većinom, a kao osnovni princip daljnjih pregovora da “ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno”.

Kosovske vlasti Beograd u ovom dokumentu naziva "Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PIS)", a Kosovo Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija, po formulaciji koju sadrži i Ustav Srbije, čime je izražena ustrajnost u dosad višekratno ponovljenom stajalištu državnog vrha Srbije da 'nikad i ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova i Metohije'.