BEZ IZNIMKE

Srbija zbog koronavirusa zabranila sva školska i studijska putovanja u inozemstvo

09.03.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Srbija i dalje ima samo jedan potvrđen slučaj koronavirusa, a preporuka ministarstva obrazovanja da se zbog širenja epidemije odlože planirana maturalna i studijska putovanja u ponedjeljak je postala obvezujućom i primjenjuje se bez iznimke za sve zemlje.

"Reagirali smo po preporuci ministarstva zdravlja i zabranili smo odlazak u kompletno inozemstvo", izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) savjetnik u ministarstvu obrazovanja Aleksandar Pajić, naglasivši da "sve zemlje podliježu toj preporuci".

Zabrana se odnosi na maturalna i studijska putovanja i razmjene učenika i studenata i vrijede za sve škole i sveučilišta.

U Srbiji dosad nije bilo ograničenja i zabrane javnih okupljanja, a zasad nema najava ni o otkazivanju predstojećeg međunarodnog sajma automobila "DDOR BG Car Show 07" i Međunarodnog sajma motocikala "Motopassion", koji su planirani od 19. do 25. ožujka na Beogradskom sajmu. Prošlog tjedna održan je sajam tekstila, u nedjelju Međunarodna smotra pasa, a pripreme za sve predstojeće sajamske manifestacije teku po planu.

Prema trenutnom stanju najava, na pistama najvećih sala Beogradskog sajma i na cjelokupnom raspoloživom izložbenom prostoru očekuje se više od 300 izlagača iz tridesetak zemalja, koji će predstaviti više od 35 automobilskih i 12 brendova lakih dostavnih vozila, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Beogradskog sajma. Ovogodišnji, 90. Sajam automobila u Ženevi, jedan od najvećih autosajmova u svijetu, planiran od 5. do 15. ožujka, otkazan je zbog širenja koronavirusa.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: CARLO COZZOLI

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji službeno je prijavljen u petak kod 43-godišnjeg muškarca, koji je u posljednje vrijeme posjećivao Budimpeštu i boravio u Italiji, i on je odmah izoliran u subotičkoj bolnici, a potom “zbog stalnih skokova temperature tijekom noći“ prebačen iz Subotice u Novi Sad.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji zasad neće biti odgađanja javnih manifestacija, ali da vlada "prati preporuke stručnih tijela i službi" i, bude li potrebe, "državni organi odmah će imati odgovor na moguće širenje epidemije".

  • +13
Koronavirus u Ujedinjenom Kraljevstvu Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN