jednokratna pomoć

Srbija ublažava mjere, Vučić punoljetnim građanima daje sto eura

19.04.2020 u 07:44

Bionic
Reading

U Srbiji će od utorka 21. travnja početi postupno ublažavanje mjera propisanih nakon uvođenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa, priopćio je u subotu navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavivši za prvu polovinu svibnja isplatu jednokratne pomoći od po 100 eura svim punoljetnim građanima

Prva mjera bit će ublažavanje zabrane kretanja, pa će policijski sat trajati od 18 sati do pet ujutro, umjesto od 17 sati.

Vučić je u intervjuu za komercijalnu provladinu televiziju TV Pink rekao da će to biti prva mjera koju će istodobno pratiti odluka da se i osobama starijim od 65 godina omogući kretanje po 30 minuta u razdoblju od 18 sati do jedan sat poslije ponoći utorkom, petkom i nedjeljom, obzirom da su od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka imali apsolutnu zabranu izlaska iz svojih domova.

Bude li se epidemiološka situacija dodatno poboljšala, umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina od 27. travnja polusatna šetnja biti će omogućena svakog dana.

Vučić je najavio da će od utorka 21. travnja biti otvorene sve obrtničke radnje, prodavaonice automobila i tehničke robe, a od 27. travnja i sve druge trgovine do 300 četrvornih metara površine.

Govoreći o oživljavanju gospodarstva, Vučić je ocijenio da bi tvornice mogle početi s radom u prvom ili drugom tjednu svibnja, sugeriravši gospodarstvenicima da se "spreme već od 4. ili 11. svibnja da krenu na posao".

"Tvornice u Češkoj i Njemačkoj počinju raditi, a potrebni su im dijelovi i ne smijemo zaostajati“, poručio je Vučić.

Komentirajući ponude svjetskih financijskih institucija državama za prevladavanje krize, Vučić je rekao kako je premijerki Ani Brnabić sugerirao da Srbija "uzme od Svjetske banke i drugih što daju po najpovoljnijim uvjetima", ali tako da "javni dug ne smije preći 60 posto BDP-a".

Vučić je najavio da će Srbija dodatno osnažiti državna poduzeća, poput Elektroprivrede Srbije (EPS), zrakoplovne kompanije Air Serbia i Telekoma Srbija te da će kupovati "različite kompanije i poduzeća u regiji". Napomenuo je da država neće dopustiti da propadne bilo koje veliko poduzeće, javno ili dioničarsko, u kojem je država većinski vlasnik.

Vučić je uvjeren da će Srbija sljedeće godine biti država s najvećim gospodarskim rastom u Europi, jer je MMF prognizirao da će on iznositi 7,5 posto, ali je procjena Beograda da može biti i 9 posto.

Srbijanski šef države sugerirao je sunarodnjacima ove godine odustanu od ljetovanja u inozemstvu i obiđu Srbiju te najavio dvije milijarde dinara - oko 17 milijuna eura - državnog poticaja za turističke vaučere namijenjene potrošnji u domaćem turizmu kako bi "svi umirovljenici i nezaposleni mogli planirati da putuju po Srbiji".

  • +6
Dezinfekcija ulica, prometnica i pješačkih zona u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na europskom putu i od toga ne odustaje, ali je naglasio da ima "fantastične prijatelje" na Istoku - "veličanstveno čelično prijateljstvo sa Kinom" koje neće prekidati "što god o njemu pisao regionalni ili svjetski tisak".

Dan poslije korone, nema nikakve sumnje, neće ličiti na dan prije korone, ocijenio je Vučić, ustvrdivši kako će se ljudi poslije Covida-19 "okretati realnoj i racionalnoj politici, a ne tabuima iz prošlosti".

Stručnjaci iz državnog Kriznog stožera ocijenili su ranije danas da "virus jenjava u većem dijelu Srbije". U Srbiji su u posljednjih 24 sata testirane 3.462 osobe, a potvrđeno je 304 novozaraženih, uz ukupno 5.944 oboljelih i 117 umrlih od početka epidemije 6. ožujka.