raste broj zaraženih

Srbija u vikend lockdown: Zatvara se sve, osim trgovina prehrambenih proizvoda, ljekarni i benzinskih postaja

12.03.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa odlučio je da za ovaj vikend u Srbiji sve bude zatvoreno, osim objekata vezanih za prehranu, ljekarni i benzinskih postaja

To je na konferenciji za novinare nakon sjednice Kriznog stožera najavio pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

Tijekom vikenda neće se održati ikakvi koncerti, dodao je.

Što se tiče sljedećeg tjedna, Gojković kaže da će se nastaviti online nastava za srednje škole, ali će se u suradnji s Ministarstvom prosvjete na online nastavu prebaciti i stariji razredi osnovnih škola, od petog do osmog razreda.

Učenici nižih razreda osnovne škole nastavu će nastaviti kao i do sada, prenosi N1.

Situacija izvanredna

Gojković je ocijenio da je situacija vezana uz epidemiju koronavirusa izvanredna.

'Imamo jedan vremenski period blagog povećanja novozaraženih, ali po prognozama i onome što očekuje medicinski dio Kriznog stožera, taj broj će rasti. Dobro je da taj broj nije eksponencijalno izražen, nema velikog skoka čega se svi bojimo, jer najveći dio građana poštuje mjere na snazi', kazao je Gojković.

Upitan zašto nije sve zatvoreno na deset dana, kao što su tražili i u zdravstvenom dijelu Kriznog stožera, Gojković kaže da će za vikend biti onako kako je traženo, ali da će tijekom vikenda biti dodatno analizirana cjelokupna situacija.

Prema njegovim riječima, svugdje u svijetu je primjetan trend, da se i kada se sve zatvori, pa potom otvori, dolazi do novog rasta broja zaraženih, prenosi B92.

'Ili ćemo se svi zaraziti, pa opet imati ovo što sada imamo, ili ćemo mjerama i aktivnim pristupom i cijepljenjem uspjeti izboriti se s virusom', poručio je.

Na pitanje da li je zdravstveni dio Kriznog stožeraa zadovoljan ovim mjerama, on je rekao da su oni tražili da se sve zatvori i na 14 dana i da to nije tajna.

Prema rečima Gojkovića, cijepljenje se provodi kontinuirano.

'Imamo oko 700.000 procijepljenih, i oko 1.850.000 doza, dakle, upotrebljenog cjepiva. Otvaraju se novi punktovi, dogovoreno je s Ministarstvom zdravlja i lokalnim samoupravama da se omoguće uvjeti da se što više građana cijepi. Najvažnija stvar dalje je kampanja, odnosno maksimalno pozivanje svih građana da se cijepe. Te dvije stvari ćemo najviše raditi u nadolazećem vremenu', izjavio je Gojković.