KOVAČ ODGOVORIO VUČIĆU

'Srbija se na putu u EU mora suočiti s prošlošću'

05.04.2016 u 20:16

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u utorak da se Srbija mora suočiti s istinom o ratovima 90-ih godina i ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine ako želi ući u Europsku uniju i imati korektne odnose s Hrvatskom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je u ponedjeljak da će proteći još puno godina dok netko u Hrvatskoj shvati da je Oluja bila 'najveće etničko čišćenje u Europi od Drugog svjetskog rata' i kao indikativan naveo podatak da je na Haškom sudu osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, te šest Bošnjaka.

'Vrlo je važno da se krene u suočavanje s prošlošću, tko je bio pokretač ratova na prostoru bivše Jugoslavije', rekao je Kovač u razgovoru za RTL.

'Pretpostavljam da će Srbija krenuti tim putem i da ćemo imati osnove za korektne odnose', dodao je Kovač i kao uzor naveo Njemačku i Francusku koje su u povijesti međusobno ratovale, a danas su stožerne države EU-a.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da će Srbija morati ukinuti nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigurati prava hrvatskoj manjini ako želi ući u EU.

'Mi smo članica EU-a i imamo pravo i obvezu bdjeti nad pristupnim pregovorima Srbije', rekao je Kovač.

'Srbija će morati izmijeniti svoje zakonodavstvo i ne može biti nadležna za ratne zločine u ex-Jugoslaviji', dodao je.

Službeni Zagreb upozorio je da će blokirati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU ako Beograd ne ispuni ta dva uvjeta.