SRPSKI MINISTAR POLICIJE

'Srbija sa Srbima u BiH kao i SAD s Albancima'

28.09.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da njegova zemlja želi održavati bliske veze sa Srbima u Bosni i Hercegovini 'na isti način na koji SAD podupire Albance na Kosovu'

'Ako netko ima razumijevanja da SAD toliko podržava Albance na Kosovu, koji su udaljeni desetke tisuća milja, onda je svakako mnogo razumnije i može se shvatiti da Srbija ima sklonost pomoći Srbima koji žive u Republici Srpskoj kao dijelu BiH', izjavio je Dačić u intervjuu koji je u srijedu objavilo sarajevsko Oslobođenje.

Komentirajući tvrdnju da Srbija zapravo ima dva lica u odnosu prema BiH, nominalno podupirući jedinstvenu BiH, a u stvarnosti pothranjujući politiku Milorada Dodika, Dačić je kazao kako Beograd podupire BiH kakva je ustrojena Daytonskim sporazumom, ali da istodobno želi jačati posebne veze s RS.

Istaknuo je međutim kako bi, u slučaju dovršenja procesa priznavanja neovisnosti Kosova 'netko mogao pomisliti kako i RS može donijeti deklaraciju (o proglašenju neovisnosti)'.

Odgovarajući na pitanje o potrazi za haškim bjeguncima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, Dačić je kazao da je srbijanska policija provjerila sve lokacije i informacije što ih je dobila od najvažnijih svjetskih obavještajnih službi o mogućim mjestima njihova skrivanja, ali da nijedna od njih nije bila točna.

'Mislim da će i sam Serge Brammertz još jednom uvjeriti u to da Srbija čini sve što je u njezinoj moći da stavi točku na suradnju s Haaškim tribunalom', kazao je srbijanski ministar.