MANJAK OD 2 MILIJARDE EURA

Srbija rekorder po deficitu u Europi

23.06.2014 u 21:06

Bionic
Reading

Srbija će ove godine imati najveći proračunski deficit u Europi, a od početka godine primjetan je pad u prihodima od poreza i trošarina, piše Al Jazera

Najveći problemi Srbije su velika nezaposlenost, zaduženost i nelikvidnost, ali i visok postotak problematičnih kredita koji dostižu čak 30 posto ukupnih bankarskih pozajmica.

Mjere koje vlada priprema, kako procjenjuju ekonomisti, nisu dovoljne, nego se mora krenuti u oštru borbu protiv sive ekonomije.

Oni koji poznaju prilike u Srbiji kažu kako novca u državnoj kasi nikada nije dovoljno te upozoravaju kako ga je ove godine značajno manje.

Slabo punjenje budžeta dovelo je do porasta deficita, koji bi mogao biti najviši u posljednjih 20 godina. Procjene Fiskalnog savjeta govore da će Srbiji nedostajati najmanje dvije milijarde eura.

'Ne mislim da nam prijeti slom sistema, ali je situacija takva da nam je stabilizacija ekonomskih prilika u zemlji najvažniji zadatak. To podrazumijeva financijsku konsolidaciju, a s druge strane neke poticajne mjere koje bi dovele do oporavka ekonomije. To naravno nije moguće bez financijske podrške iz inozemstva, a ta podrška bi trebala biti iskorištena za poticanje rasta', kaže Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Srbije.

Fiskalni savjet nije toliko optimističan, pa sadašnje procjene govore da će deficit u budžetu biti 8,7 posto.