ALBANSKI +355 ILI SRPSKI +381

Srbija radi Kosovu probleme i zbog pozivnog broja

08.09.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Srbija je pokrenula sve raspoložive međunarodne mehanizme kako bi onemogućila namjeru Prištine da međunarodni pozivni broj za Srbiju +381 zamjeni međunarodnim pozivnim brojem Albanije +355, što je za sutrašnji broj lista 'Novosti' potvrdio ministar vanjske i unutarnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić koji očekuje sprječavanje provođenja Rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova

Ljajić je već uputio pismo generalnom tajniku Međunarodne unije za telekomunikacije Hamadounu Toureu da zaustavi namjeru Prištine, jer se, tvrdi Srbija, tom rezolucijom grubo zloupotrebljavaju međunarodni sporazumi i standardi.

'Uvođenjem prefiksa 355, koji podrazumjeva da se sav međunarodni telefonski promet na Kosovu obavlja preko Albanije, bile bi prekršene i odluke i preporuke same Unije, odnosno uvelo eksteritorijalno korištenje međunarodnih brojeva, što je nemoguće i protivno međunarodnim principima', izjavio je Ljajić.

Po njemu, rezolucija o promjeni broja je 'čist politički akt i jednostrani potez koji ne doprinosi rješavanju problema dijalogom, za šta se Beograd zalaže'. S takvom se ocjenom slaže i Suzana Grubješić, potpredsjednica vlade Srbije za europske integracije, koja, međutim, kaže da toj rezoluciji ne treba pridavati veliki značaj.

'Kroz dijalog trebamo doći do rješenja prihvatljivog za obje strane. Pozivni broj je najmanji problem, mnogo je veći onaj oko imovine, ali ćemo svakako reagirati jer ne želimo amenovati jednostrane akcije Prištine', kazala je Grubješić.

Bivši prvi čovjek pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović objašnjava kako je 'rezolucija politički manevar Prištine prije nastavka dijaloga, kako bi se Beograd prisililo da Kosovu da poseban pozivni broj'.

'Mi smo jedini koji im to možemo dati, jer smo članica Međunarodne unije za telekomunikacije i UN-a, a oni nisu. Stav bivše vlade bio je da je to zahtjev koji ne možemo ispuniti, a vidjećemo kako će se prema tome postaviti nova vlast', rekao je Stefanović.

Rezolucijom Skupštine Kosova se od kosovske vlade traži da čim prije inicira pregovore s albanskom vladom o korištenju njihova međunarodnog prefiksa. Jedinstveni međunarodni prefiks Albanije bi, po toj rezoluciji, važio ne samo za fiksnu telefoniju, umjesto dosadašnjeg +381, već i za dva mobilna operatera s pozivnim brojevima +377 i +386. Također se ističe da se još važeći ugovori o korištenju sadašnjih međunarodnih prefiksa trebaju ispoštovati do njihova isteka, no da se dalje ne produžavaju.