ODJECI

Srbija profitira zbog presude Nizozemcima za Srebrenicu?

06.07.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Presuda nizozemskog suda kojom je utvrđena odgovorenost nizozemskog bataljuna za smrt troje Bošnjaka u genocidu u Srebrenici korak je veliki korak prema pravdi za žrtve, ali teško je očekivati da bi u konačnici mogla imati utjecaja na druge presude jer se radi o jednom, konkretnom slučaju

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja u Haagu brani Milivoja Petkovića u slučaju Herceg-Bosna, kaže da nije iznenađena tom presudom jer je nizozemski premijer Wilim Kok već 2002. godine dao ostavku nakon poražavajućeg izvješća o ulozi nizozemskog bataljuna u genocidu u Srebrenici i time praktički priznao odgovornost nizozemske države.

'Ta presuda ne otvara vrata obiteljima svih drugih stradalih u Srebrenici jer je presuda donesena pod konkretnim okolnostima vezanim uz konkretne pojedince', kaže odvjetnica Alaburić. Pitanje je, objašnjava dalje, bi li za neku drugu grupu ljudi neki drugi sud došao do istih zaključaka. Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, smatra da je riječ o značajnoj odluci jer je poništila odluku prvostupanjskog suda te je utvrđena odgovornost nizozemskog bataljuna koja žrtve nije smjela predati neprijateljskoj strani. Ipak naglašava da još uvijek postoji mogućnost žalbe.

Kandić podsjeća da su pripadnici nizozemskog bataljuna do sada bili potpuno zaštićeni, a sada je konačno potvrđeno da nisu smjeli tako ponašati. 'Svi još pamtimo slike kada su po dolasku u Zagreb iz Srebrenice toga srpnja 1995. godine plesali i pjevali, da bi se tek kasnije saznalo kako su prošli oni koje su trebali štititi u Srebrenici', naglasila je Kandić.

Ona je izrazila nadu da će odluka suda u Nizozemskoj utjecati na sudove u Hrvatskoj i Srbiji u civilnim procesima u kojima žrtve rata traže odštetu od države. 'Dobro bi bilo kad bi promijenilo praksu civilnih sudova', rekla je Kandić. Do sada, nastavlja, ni u jednom procesu u Srbiji država nije priznala odgovornost za patnje žrtava tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije. U Srbiji u prvom redu za Albance žrtve rata, a u Hrvatskoj za Srbe.

U bosanskohercegovačkim medijima sve se češće spominje i mogućnost obnavljanja bosanskohercegovačke tužbe protiv Srbije za genocid. Alaburić objašnjava da je to moguće u slučaju da se sudu predoče novi dokazi. 'Ovaj predmet ne može ni na koji način utjecati na presudu u predmetu Bosne i Hercegovine protiv Srbije po tužbi za genocid. Više koristi od ove presude može imati Srbija nego Bosna i Hercegovina jer ovako oni više nisu jedini krivci', zaključila je ona.