vučić objavio

Srbija osigurala 1,8 milijuna cjepiva za kraj 2020. i početak 2021., ali nužno je još doza

12.11.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Srbija je posredstvom Covax sustava osigurala 1,8 milijuna cjepiva Pfizer BioNtech za kraj 2020. i početak 2021., ali pregovara i s kineskim i ruskim partnerima jer je neophodno još doza, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je, u izravnom televizijskom obraćanju naciji, poručio da će Srbija prije kraja prosinca imati na raspolaganju dio cjepiva, ali da će država pokušati do kraja siječnja nabaviti dodatne količine za zdravstvene djelatnike, vojsku i policiju, koji su "prvi na udaru pandemije", a potom i za rizične skupine bolesnika, te za ostale građane.

Dat ćemo sve od sebe da osiguramo što je moguće više cjepiva i završimo borbu protiv korone kao jedna od najuspješnijih zemalja u Europi, poručio je Vučić, istaknuvši kako se čeka se da se cjepiva registriraju u zemljama koje su ih proizvele da bi počele isporuke i Srbiji.

Srbija je, prema epidemiološkom presjeku u srijedu u 15 sati, imala rekordan broj zaraženih i umrlih od početka epidemije koronavirusa u ožujku - 21 žrtvu covida-19 i 3.536 slučajeva novih zaraza među 12.414 testiranih uzoraka.

Na covid odjelima bolnica diljem Srbije u srijedu je bilo smješteno 2.959 pacijenata, od kojih 143 na respiratorima, a zdravstvene vlasti upozorile su da se covid kapaciteti u bolnicama ubrzano popunjavaju.

U obraćanju naciji Vučić je, komentirajući sastanak koji je danas imao s veleposlanicima zemalja tzv. Kvinte (SAD, Italija, Njemačka, Francuska, Britanija) te EU, ocijenio kako je "veoma važno" riješiti pitanje Kosova da ono ne ostane budućim generacijama, a sve to oslanjajući se na vlastite snage i zalažući se za dijalog i kompromis s Prištinom, jer je "to najbolje rješenje".

Vučić je najavio da će "zamoliti Vladu Srbije" da uvaži njegov "zahtjev i molbu da ima više pripadnika nacionalnih manjina u republičkim i pokrajinskim institucijama vlasti", te da se poglavito "razmotri zastupljenost predstavnika Albanaca".

Posredstvom Razvojne agencije Srbije od početka godine potpisani su ugovori sa stranim investitorima vrijedni 1,7 milijardi eura, a ulagači su obećali zapošljavanje 6.815 radnika, "što je dvostruko manje nego u 2019., ali će njihove plaće biti dvostruko veće jer se radi o stručnom kadru" i "novim tehnologijama", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je naglasio odlučnost države da se obračuna s organiziranim kriminalom, ustvrdivši da će biti "postignuti veliki rezultati" te da biti prekinuta "logistička potpora mafijaškim strukturama iz nekih državnih organa".

Vučić je priopćio da su u međuvremenu zbog korupcije uhićena dvojica bivših predsjednika općina, kadrovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), navodeći da u obračun s organiziranim kriminalom "ne smije biti važno tko pripada kojoj stranci". Pozvao je tužiteljstvo i ostale institucije da rade svoj posao i ponovo naglasio da će borba protiv organiziranog kriminala biti jedna od temeljnih ciljeva srbijanske vlade.