DOBAR POSAO U PEKINGU

Srbija od Kine dobiva pet milijuna dolara bespovratne pomoći

26.08.2013 u 20:12

Bionic
Reading

Odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja, a Kina će dati Srbiji pet milijuna dolara bespovratne pomoći, izvijestila je u ponedjeljak Radiotelevizija Srbije, navodeći izjave kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je u Pekingu razgovarao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija dobila apsolutnu podršku od Kine da postane njen strateški partner, istaknuvši i da je Srbija najbolja veza Kine s EU-om, javlja Radiotelevizija Srbije

'U Kini, kada razgovarate s predsjednikom države, predsjednikom vlade i predsjednikom Svenacionalnog kongresa, vi ste, ako ste stekli njihovo povjerenje, obavili veliki dio posla, sve ostalo je samo realizacija. Ja sam uvjeren, a vrijeme će pokazati, da smo mi veliki posao obavili u Kini, da je Kina čekala ovakvu Srbiju i da će se u potpunosti posvetiti razvoju Srbije', rekao je Nikolić za Tanjug poslije susreta s najvišim državnim dužnosnicima Kine.

Prema njegovim riječima, cilj posjeta bio je da predsjednik Kine i njegovi suradnici shvate koliko je bitno ne samo za Srbiju da Kina svojim investicijama i projektima uđe u Europu.

'Mislim da smo dobili apsolutnu podršku za to da Kina postane naš strateški partner među najozbiljnijima u svijetu. Uvjeren sam da je obnovljeno staro prijateljstvo koje je samo malo bilo zaostalo u jednom desetljeću iza nas', rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je, komentirajući odluku Kine da Srbiji dodijeli pet milijuna dolara bespovratne pomoći, rekao da mu je drago zbog toga, ali da je on došao zato što želi da ljudi u Srbiji mogu živjeti od svog rada i da Kina to može omogućiti Srbiji.

Nikolić je naglasio da kineski dužnosnici izuzetno cijene to što se on osobno svih ovih godina koliko se bavi politikom zalagao za suradnju s Kinom.

Šef srpske diplomacije Ivan Mrkić, koji u okviru delegacije Srbije boravi u posjetu Pekingu, ocijenio je da potpisani sporazumi s Kinom predstavljaju konkretizaciju opće političke atmosfere koja postoji između dvije zemlje, a koja nikada u prošlosti nije postojala.

'Koliki je značaj Nikolićevog posjeta govori i činjenica da je poslije izbora novog kineskog rukovodstva ovo bila prva posjeta jednog šefa države iz istočne i središnje Europe. To ukazuje na značaj koji nam je ovdje ukazan i u pogledu tretmana i sadržaja svega što je dogovoreno', rekao je Mrkić za Tanjug.

Mrkić je ukazao da je Kina ne samo druga svjetska ekonomska sila, već i zemlja koja ima najveće devizne rezerve, najviše izvozi u svijetu i u kojoj su najveće investicije iz svijeta.

'S takvom zemljom je naš predsjednik danas potpisao deklaraciju, a to se rijetko događa. To treba narod znati da kineske vlasti ne potpisuju svaki dan deklaracije tog tipa', ukazao je Mrkić.