KAŽE DAČIĆ

Srbija ne misli povući tužbu ako to ne napravi i Hrvatska

21.11.2013 u 21:48

Bionic
Reading

Srbija neće jednostrano povući protutužbu za genocid, ali je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi, poručio je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao kako izjave dužnosnika Hrvatske o tome da dvije vlade nisu našle modalitete za uzajamno povlačenje tužbi ne odgovaraju istini, jer je Srbija i dalje spremna za razgovor.

'Spremamo se za proces kao da će ga biti, ali bismo zbog dobrosusjedskih odnosa bili spremni na daljnjee napore ka dogovoru o međusobnom povlačenju tužbe', rekao je Dačić, ocijenivši da pojedine izjave u Zagrebu ukazuju na strah od toga kako će reagirati hrvatska javnost.

'Potičem Vladu Hrvatske i predsjednika Hrvatske da smjelije koračaju u tom smjeru. Srbija je smjelo koračala prihvativši bruxelleski sporazum. Gdje su oni (Hrvatska) iskoračili? Za to je potrebna hrabrost i političko liderstvo', citira Dačića B92 na svojoj internetskoj stranici.

Dačić je, komentirajući lomljenje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj i ustaške pozdrave na Maksimiru, poručio da je jedini razlog zbog kojeg se Srbija suzdržala od reagiranja taj što ne želi narušavati dobrosusjedske odnose.

'Nije problem u nogometašu koji je uzvikivao ‘Za dom spremni’, već u tisućama ljudi koji su na to odgovorili. To nije primjereno ni članici EU ni dobrosusjedskim odnosima. Ako netko misli da ne trebamo graditi dobrosusjedske odnose ili da, umjesto otvorenih granica, trebamo imati Berlinski zid - neka to kaže', istaknuo je premijer Srbije.

I vicepremijer Aleksandar Vučić komentirao je ranije tijekom dana problem tužbi, ocijenivši da je Srbija 'izvoznik stabilnosti', te da nije njena krivnja što nisu međusobno povučene tužbe za genocid. 'Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Kod nas nemate fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj. Ali vidjeli ste da ni to nismo pokušavali koristiti da dosoljavamo bilo šta na ranu naših susjeda', rekao je Vučić novinarima na skupu gospodarstvenika u Nišu.

Vučić je naglasio kako Srbija s Hrvatskom želi dobre odnose, te da sa srpske strane nije bilo nikakvih problema da se postigne dogovor o međusobnom povlačenju tužb, uvjeren da Srbija ima znatno jače argumente u međusobnim optužbama i međusobnim tužbama, nego što ih ima Hrvatska.