FUELE U BEOGRADU:

Srbija može ubrzano do datuma pregovora

11.10.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Srbija je spremna za nastavak dijaloga s Prištinom jer Beograd u daljnjem procesu eurointegracija neće biti suočavan s novim uvjetima, a Europska komisija ostat će statusno neutralna u rješavanju problema na Kosovu, zaključak je razgovora premijera Srbije Ivice Dačića s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u četvrtak Beogradu

'Povjerenik Fuele mi je rekao da nema novih uvjeta za nastavak dijaloga i da bi dijalog, ako bi Srbija u njemu sudjelovala, bio statusno neutralan', izjavio je Dačić nakon sastanka sa Fueleom.

Europski povjerenik Fuele doputovao je u Srbiju dan nakon što je Beogradu uručeno izvješće Europske komisije (EK) o napretku u eurointegracijama i nakon oštre reakcije premijera Dačića kako bi stajališta EK-a da Srbija treba poštovati teritorijalni integritet Kosova moglo dovesti do 'zatvaranja dijaloga Beograd - Priština'.

Objašnjavajući spominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja EU-a, Fuele je na tiskovnoj konferenciji u vladi Srbije ponovio da formulacija nema veze sa statusom Kosova, već sa 'stajalištem EU-a da ne može biti podjele Kosova'.

'Poručio sam premijeru Dačiću da nema novih uvjeta u odnosu na ono što je odlučeno u prosincu prošle godine. Stajalište Europske komisije ostaje statusno neutralno u vezi s Kosovom i napisano u ovogodišnjem izvješću sukladno je tome', rekao je Fuele.

'Odgovor je da nema novih uvjeta, da je riječ o uvjetima Europskog vijeća u kojima jasno stoji da je potrebno vidljivo i održivo unapređenje odnosa Beograda i Prištine i za nas to nije sporno. Za nas je bila sporna rečenica o teritorijalnom integritetu Kosova', objasnio je Dačić i ponovio ranije stajalište da za Beograd nisu prihvatljivi novi uvjeti u pregovorima s Prištinom.

Dačić je izrazio spremnost Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom 'ukoliko su ti razgovori statusno neutralni i bez novih uvjetovanja'.

Srbijanski je premijer istaknuo je opredjeljenje Beograda za mirno rješenje svih sporova, naglasivši da za Srbiju nije dobro da prihvati dodatne uvjete u odnosu na one kriterije koji su Beogradu već postavljeni.

'Najvažnija poruka koju sam danas uputio jest da postoji mogućnost da se krene ubrzano ka dobijanju datuma (za početak pregovora o članstvu u EU-u), i uvjeren sam da je Srbija spremna ubrzati na tom putu', istaknuo je Fuele.

Dačić je najavio da će predsjednik Srbije, vlada i parlament zajednički formulirati jedinstvenu državnu politiku s ciljem da Beograd datum pregovora s EU-om dobije u 2013. godini.

'Spremni smo za dijalog s EU-om, ali očekujem da Europska komisija ima dovoljno razumijevanja za specifične probleme Srbije, specifičnije od drugih zemalja', rekao je Dačić i istaknuo 'Srbija ne može prihvatiti uvjete koji bi značili priznavanje Kosova'.

Štefan Fuele će se do kraja dana sastati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, članovima Odbora za vanjsku politiku Skupštine Srbije te potpredsjednicom vlade za europske integracije Suzanom Grubišić i ministrom pravosuđa Srbije Nikolom Selakovićem.