SEDAM PRIVEDENIH

Srbija krenula s prvim uhićenjima za pokolj u Srebrenici

18.03.2015 u 09:37

Bionic
Reading

Srpski tužitelji potvrdili su da je Srbija provela prva uhićenja ljudi koji su osumnjičeni za pokolj bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine, najstrašnijem zločinu od Drugog svjetskog rata, javlja N1

Kažu kako je srpska policija uhitila sedam muškaraca optuženih za sudjelovanje u pokolju više od tisuću muslimana u skladištu na periferiji Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci identificirani su u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice, javlja N1.

'Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Srbije, sedam osumnjičenih - N. M., A. G., M. B., A. D., B. M., J. P. i D. P., provedeno je u Tužiteljstvu', piše u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine.

Tužiteljstvo je donijelo naredbu za provođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku Jahorina u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske zbog sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo i MUP tragaju za još nekoliko osoba za koje se pretpostavlja da su u susjednim zemljama.

U Srebrenici su srpske vojne jedinice ubile više od 8.000 bosanskih muslimana. Srbija sudi ljudima koji su skupinu zatvorenika iz Srebrenice odvojili iz skupine i ubili. Tek 2011. uhićen je i Ratko Mladić koji je bio zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) te je predan Međunarodnom sudu u Haagu.

Uhićenja u srijedu prvi su pokušaj Srbije da pravdi privede ljude odgovorne za zločine u Srebrenici.