DAČIĆ TUMAČI POVIJEST

'Srbija je u svjetskim ratovima uvijek bila na pravoj strani'

11.11.2013 u 19:16

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak, predvodeći središnju državnu proslavu obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, da je Srbija u oba svjetska rata izabrala pravu stranu

Dačić je kazao da se 'povijest godinama unazad nadograđivala i obogaćivala novim saznanjima' ali i stereotipima koji su 'u prvi plan stavljali brojne pobjede na bojišnicama i slavne herojske zapovjednike, ali i zapostavljali ogromne gubitke i razaranja', podsjetivši da je Srbija od 1914. do 1918. godine izgubila trećinu stanovništva te da je 'prema svim mjerilima previše dala u Prvom svjetskom ratu'.

Na spomen kosturnicu palim vojnicima u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju u Beogradu vijence su položila izaslanstva Vojske Srbije i zemalja saveznica u Prvom svjetskom ratu, ali i država protivnica - Njemačke i Austrije.

Na spomenik Neznanog junaka na Avali vijenac je položio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, upisavši u knjigu dojmova kako bi Srbija danas bila tuđa zemlja da nije bilo branitelja iz Prvog svjetskog rata.

Na današnji dan obilježava se 95 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Neposredan povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franju Ferdinanda što ga je u Sarajevu 28. lipnja 1914. izveo bosanski Srbin, pripadnik pokreta Mlada Bosna, Gavrilo Princip. Dekret o primirju i njemačkoj kapitulaciji potpisan je na današnji dan u željezničkom vagonu u francuskom gradiću Compiegneu.