GAZPROMOVA ELEKTRANA

Srbija dogovorila novu veliku investiciju iz Rusije

26.09.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Gazprom elektroholding, kompanija-kćer ruske državne korporacije Gazprom, u Srbiji želi izgraditi kombiniranu parno-plinsku termoelektranu, a vrijednost projekta procjenjuje se na 180-220 milijuna eura. Memorandum o projektu jučer je potpisan u Moskvi

Termoleketrana bi trebala biti izgrađena u Pančevu nedaleko od Beograda, te opskrbljivati strujom obližnji kombinat Petrokemiju i rafineriju Naftne industrije Srbije. Projekt će zajednički izvoditi Gazprom eletroholding i NIS, s tim da bi, prema pisanju srpskih medija, vlasnička struktura trebala biti 51:49 u korist Gazpromove tvrtke. Doduše, Gazpromova je tvrtka i sam NIS čijih je 51 posto vlasničkog udjela kupio Gazprom Njeft.

Ruski Kommersant piše da je taj posao novi ekspanzionistički korak Gazproma koji se nastoji učvrstiti na europskom energetskom tržištu. Srbija je posebno otvorena za planove ruskog plinskog monopolista: Gazprom je glavni izvoznik zemnog plina u Srbiju, a istovremeno u toj zemlji radi na gradnji dionice plinovoda Južni tok.