POVRATAK KRALJA

Srbi žele parlamentarnu monarhiju

10.05.2013 u 18:24

Bionic
Reading

Više od trećine građana Srbije vjeruje da bi obnova parlamentarne monarhije bila dobra ideja, pokazalo je istraživanje agencije SAS Intelligence provedeno sredinom travnja, čije rezultate u petak objavljuju beogradski mediji

Kako se navodi, od 1.615 ispitanika u 16 mjesta u Srbiji, njih 39,7 posto je za obnovu parlamentarne monarhije, izričito joj se protivi 32,3 posto, dok manje od trećine (27,4 5) nema jasno stajalište treba li Srbija ostati republika ili je bolje vratiti monarhiju.

Agencija SAS Intelligence bavi se ispitivanjima tržišta, a svoje prvo istraživanje o temi obnove monarhije i reputacije aktualnog prestolonasljednika kraljevske kuće Karađorđević, princa Aleksandra, provela je između 11. i 16. travnja, inspirirana jednim od vodećih svjetskih stručnjaka u području tzv. brendiranja nacije Simona Anholta

"Anholt drži da je Srbija jedna od zemalja u kojoj je najveća vjerojatnost obnove monarhije. Zato smo se odlučili javnosti pružiti uvid u jednu od neistraženih društvenih tema i pokazati raspoloženje prema obnovi monarhije. Pitanje sliči i eventualnom referendumskom izjašnjavanju: Treba li Srbija biti parlamentarna monarhija", objasnio je izvršni ravnatelj agencije SAS Intelligence Miljan Premović. On je istaknuo da je uzorak od 1.615 ispitanika četverostruko stratificiran i u potpunosti odražava sociodemografsku strukturu Srbije, bez Kosova, prema popisu iz 2011. godine.

Najviše protivnika obnove monarhije ima u Beogradu - 45,8 posto, dok je u Vojvodini i u središnjoj Srbiji većina (40,9 posto) za povratak parlamentarne monarhije.

Povjesničar i član Krunskog vijeća Čedomir Antić, komentirajući rezultate, ocijenio je da bi "u eventualnoj referendumskoj kampanji, poglavito ako bi vlast bila protiv", rezultat referenduma bio nepovoljniji i da rezultati istraživanja "ne pokazuju snagu monarhističkog pokreta, niti prestolonasljednikovu karizmu", već naprotiv "da je republika u krizi".